Aitona impulsa els premis Robert Capa per honrar la memòria històrica de la Guerra Civil

La iniciativa, amb suport de l'IEI i la Diputació de Lleida, compta amb dues categories amb premis de fins a  2.000 euros.
Presentació de la primera edició dels premis Robert Capa. Foto:  Comunicació d'IEI
photo_camera Presentació de la primera edició dels premis Robert Capa. Foto: Comunicació d'IEI
L'Ajuntament d'Aitona, amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i la Diputació de Lleida, ha presentat els Premis Robert Capa, una iniciativa que busca augmentar el coneixement sobre la Guerra Civil espanyola a les terres de Lleida i retre homenatge a Robert Capa, pioner del fotoperiodisme de guerra.

L'acte de presentació, que va tenir lloc a l'Aula Magna de l'IEI, va comptar amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta de l'IEI, i Rosa Pujol, vicepresidenta de la Diputació i alcaldessa d'Aitona.

Rufach va destacar la importància del projecte, felicitant Aitona per impulsar aquesta iniciativa que, segons ella, contribuirà a difondre el patrimoni històric del territori. Pujol va recordar que la tasca de Robert Capa documentant l'ofensiva republicana a Aitona el 7 de novembre de 1938 va inspirar la creació d'aquests premis. L'alcaldessa va subratllar que l'objectiu dels premis és construir un relat més complet de la Guerra Civil al front del Segre i reconèixer el talent dels fotògrafs i investigadors que contribueixen a preservar la història.

Els Premis Robert Capa, que aspiren a convertir-se en un referent internacional per a la memòria històrica i el fotoperiodisme, cerquen treballs que omplin els buits en la història de la Guerra Civil, especialment pel que fa al front del Segre. La iniciativa es divideix en dues categories: la millor fotografia d'autor sobre les guerres presents i el millor treball de recerca sobre la Guerra Civil, cadascuna amb un premi de 2.000 euros  i un trofeu commemoratiu.

La categoria de fotografia premiarà imatges que reflecteixin la cruesa dels conflictes armats actuals i els seus efectes en la societat. Les obres han de tenir menys de dos anys d'antiguitat i no haver estat premiades anteriorment. Les imatges guanyadores seran exposades temporalment a Aitona.

El premi al millor treball de recerca valorarà l'originalitat, la metodologia i la contribució a la memòria històrica, centrant-se especialment en el front del Segre. Els treballs, que han de presentar-se impresos i en format digital, no poden superar els 100 fulls.

Les candidatures per a la categoria de fotografia es poden presentar fins al 30 de setembre de 2024, mentre que per a la categoria de recerca el termini finalitza el 15 de setembre de 2024.

El jurat, presidit pel doctor en història contemporània Josep Maria Solé Sabater, inclourà experts com la fotoperiodista Sandra Balsells i el periodista Francesc de Dios, entre altres. Els guanyadors es decidiran el 30 d'octubre de 2024, amb l'anunci oficial el 7 de novembre i l'acte de lliurament abans del 4 de desembre.

Comentaris