Aitona posa en marxa una iniciativa turística pionera a Lleida amb visites que exploren el fet religiós al municipi

Ermita de sant Joan Carratala d'Aitona
photo_camera Ermita de Sant Joan Carratala d'Aitona

Aitona és coneguda com a bressol de sants pel fet que van néixer al municipi Santa Teresa Jornet, fundadora de la congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats; el beat Francesc Palau, més conegut com a Pare Palau i fundador de la congregació dels Carmelites Descalços Terciaris, que donaria lloc als ordres de les Germanes Carmelites Missioneres i de les Carmelites Missioneres Teresianes, així com del beat mossèn Josep Camí.

Per tal de difondre la relació d'aquestes tres figures religioses amb la localitat, l'Ajuntament d'Aitona ha creat tres itineraris que recorren els diferents espais de la població que s'hi vinculen com ara les cases on van néixer Jornet i Palau; la primera casa-asil de Catalunya, fundada per la santa, la cova del Pare Palau; la casa-museu de la congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats d'Aitona, i que es complementen, entre altres, amb visites a l'ermita de Sant Joan de Carratalà i a l'església parroquial de Sant Antolí, espais on es posa en valor la figura del beat mossèn Josep Camí, a més de les altres dues. 

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, durant la presentació de la proposta de turisme religiós a Aitona, amb l'alcaldessa Rosa Pujol, representants de les ordres religioses i familiars del beat Josep Camí, , el 19 de novembre del 2018. (Horitzontal)L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, va destacar que es tracta d'un projecte de turisme religiós pioner a la demarcació de Lleida amb la qual es busca donar a conèixer la localitat i atreure nous visitants interessats en conèixer la relació els tres personatges amb Aitona, ja siguin religiosos o laics. Pujol ha manifestat l'objectiu de fer d'Aitona una petita Montserrat de les Terres de Lleida, amb l'atractiu afegit del patrimoni natural i fructícola. 

El primer itinerari recorre durant el matí la figura de Teresa Jornet i permet visitar la casa museu de la congregació que va fundar la santa a Aitona, l'església de Sant Antolí, la casa natal de Jornet i la casa-asil que va fundar. La visita es complementa a la tarda amb una ruta patrimonial per l'ermita de Joan de Carratalà i al mirador on es pot apreciar el paisatge del Baix Segre. 

Esglèsia de Sant Antolí d'AitonaLa segona ruta, que s'estén durant el matí, gira entorn al Pare Palau i porta el visitant a recórrer l'església de la població; la casa natal del beat; la cova del Pare Palau, on aquest es retirava per trobar la pau interior, i també finalitza amb la visita a Sant Joan de Carratalà i al Mirador. Finalment, el tercer itinerari, el més complet i centrat en les tres figures, discorre per la casa-museu de la congregació, per l'església, la casa natal de Jornet, la casa-asil. A la tarda, es visita la casa natal i la cova del Pare Palau i, de la mateixa manera que les altres dues, acaba a Sant Joan de Carratalà i al mirador del Baix Segre. 

Durant els tres itineraris, els visitants també tenen l'oportunitat de conèixer el patrimoni natural i fructícola d'Aitona i del Baix Segre de la mà de la trentena de veïns i pagesos de la localitat col·laboren com a voluntaris en el projecte Fruiturisme i que guiaran els visitants. La iniciativa de turisme religiós Aitona, bressol de Sants, compta també amb el suport de les congregacions de les Germanetes dels Ancians Desemparats, de les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes, del Bisbat i de la Diputació de Lleida. 

Comentaris