27.11.2021 |
Territoris.cat

Alcaldes del Baix Segrià proposen vacunar als temporers per la propera campanya

En la Taula permanent per a la preparació de la campanya de la fruita del 2021 també s’han demanat proves serològiques per als treballadors del camp

Temporers en una explotacio de Lleida @Territoriscat
Temporers en una explotacio de Lleida @Territoriscat
Alcaldes del Baix Segrià proposen vacunar als temporers per la propera campanya

Alcaldes del Baix Segrià han plantejat un pla de vacunació específic contra la covid-19 per als temporers que es desplaçaran aquest estiu a la zona per treballar en la campanya de la fruita. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha proposat al Departament de Salut que estudiï la possibilitat de vacunar preventivament, abans de l'inici de la recollida, tots els treballadors que es desplaçaran fins al Baix Segrià per participar en la campanya. També han plantejat que Salut porti a terme proves serològiques per revisar la immunitat dels treballadors de la fruita i inverteixi més diners en ajudar als ajuntaments del Baix Segrià de cara a la campanya de l’estiu vinent.

Aquestes propostes s’han traslladat en el marc de la primera reunió de la Taula permanent per a la preparació de la campanya de la fruita del 2021 en la qual s'ha posat en comú que aquesta es desenvoluparà encara en un context de pandèmia. La trobada ha comptat amb la participació dels alcaldes del Baix Segrià, els presidents de diferents consells comarcals de Ponent, el subdelegat del govern espanyol, José Crespín; el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i algunes organitzacions agràries, sindicats i entitats socials.

Temporers en una màquina de collir fruita en una finca de Penelles @ACNn aquest sentit, Farré ha insistit que, malgrat que el procés de vacunació vagi avançant i pugui anar creixent la immunitat en sectors de la població, això no permetrà el relaxament de les mesures de manteniment de distància social, ús de la mascareta i higiene de mans, ni tampoc els controls i cribratges preventius als treballadors. El delegat del Govern ha assenyalat que, amb l’experiència que totes les institucions i actors implicats han pogut extraure de la campanya del 2020, s'actualitzarà el document que ha de fixar els criteris i les recomanacions d'actuació en activitats i empreses agràries amb vista a l'inici de la campanya d'enguany.

Els participants en la reunió han coincidit en la necessitat d'insistir en la possibilitat que persones del territori en situació d'atur s'incorporin a la campanya de la fruita, amb la col·laboració del Servei d'Ocupació de Catalunya.

L'objectiu és que la pròxima campanya es pugui desenvolupar sense haver de veure's afectada per decisions com les de l'estiu passat que van suposar tancaments perimetrals com el de Lleida. El document seguirà ajustant qüestions com ara la realització de cribratges, la gestió de la logística dels confinaments de treballadors segons la seva afectació per la covid-19 o la vessant de la coordinació de la intervenció i mediació social.

Per la seva banda, la UGT han lamentat que durant la reunió no s'hagi aportat cap mesura dirigida als temporers i que l'única preocupació ha estat la pròpia campanya de recollida de la fruita. El sindicat ha recordat que en l'anterior campanya va denunciar la situació d'empreses que cobraven allotjament als temporers, o que van mantenir els seus temporers al carrer, sense contracte ni allotjament. En relació amb la proposta d'habilitar naus industrials per allotjar aquests treballadors, la UGT ha recordat que és obligació de les empreses contractants proporcionar l'allotjament de les persones que hi treballen, amb les condicions d'habitabilitat que determina el conveni.

Alcaldes del Baix Segrià proposen vacunar als temporers per la propera campanya
comentaris