02.07.2022 |

El Pou de Gel d'Alcarràs es comença a recuperar quatre anys després de la seva troballa

L’element patrimonial del segle XVII va ser descobert l’any 2016 i ara s’està recuperant i adaptant per la seva conservació
pou de gel 4
'Alcarràs comença a treballar en la recuperació del pou del segle XVII
El Pou de Gel d'Alcarràs es comença a recuperar quatre anys després de la seva troballa

L’Ajuntament d’Alcarràs va completar durant les darreres setmanes del 2020 la primera fase de les tasques necessàries per la recuperació del pou de gel del municipi, un element patrimonial original del segle XVII que destaca, especialment, per la seva envergadura i la conservació de l’embigat de la base, al qual també s’ha actuat aquests dies.

pou de gel 3El Pou de Gel d’Alcarràs es va descobrir de manera fortuïta l’any 2016 durant unes obres d’arranjament al carrer dels Timons. Amb una planta circular de 7 metres de diàmetre i, malgrat haver perdut la cúpula original que el cobria, destaca per una singularitat que el fa gairebé únic: la conservació de l’embigat que permetia apilar el gel. Aquesta estructura, formada per 17 troncs paral·lels recolzats a sobre de diferents suports de pedra, es conserva gairebé íntegra i individualitza l’element arquitectònic com a exemple d’una activitat tradicional, la de la conservació i comercialització de gel d’origen natural, que va funcionar arreu del país des de la segona meitat del segle XVI i fins ben entrat el segle XIX.

La millora ha estat possible gràcies a fons municipals  i a dues subvencions que totalitzen 30.000 euros concedides el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els operaris que han desenvolupat les tasques realitzades han pogut realitzar un primer condicionament parcial de l’entorn del Pou de Gel i els arqueòlegs han actuat a l’embigat per tal de garantir la seva conservació futura. Un cop enllestida aquesta primera fase el consistori sol·licitarà noves subvencions d’administracions de rang superior per tal d’avançar fins la recuperació completa d’un element patrimonial que es vol convertir en visitable.

El Pou de Gel d'Alcarràs es comença a recuperar quatre anys després de la seva troballa
comentaris