Alfarràs perd part de la façana projectada per Francesc Macià de la Fàbrica Viladés

Es tracta d'una ampliació realitzada l'any 1905 a partir de la nau primigènia de l'edifici
Fotografia: Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs
photo_camera La façana de Francesc Macià a la Fàbrica Viladés d’Alfarràs després del seu enderroc parcial

Ahir dilluns 14 d'octubre, l'Associació d'Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs denunciava la pèrdua parcial d'una de les façanes històriques de la Fàbrica Viladés d’Alfarràs.

Concretament, de part de la façana de 1905 amb l’autoria del president Francesc Macià que va suposar una ampliació de la nau primigènia de la Fàbrica Viladés d’Alfarràs del 1895

La pèrdua és fruit de l’enderroc que es va practicar l’1 d’octubre de 2020 per adequar un nou accés a les instal·lacions de l’antiga fàbrica de filatures, que va tenir activitat des de 1895 fins el 2005.

L'Associació demana amb urgència rehabilitar i senyalitzar com a espai de memòria la part que resta dempeus de la façana de Macià per explicar la història local d'Alfarràs, i també la història nacional, ja que es part del llegat del primer president de la Generalitat republicana i està molt afectada per les transformacions de la fàbrica i l’enderroc.

La nau de la Fàbrica Viladés de 1895, i l’ampliació de Macià de 1905, és un exponent de l’arquitectura industrial catalana tot i no comptar amb cap protecció patrimonial

Fotografia: Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs
La façana de Francesc Macià de 1905 a la Fàbrica Viladés d’Alfarràs, molt alterada per les reformes, 2020. Fotografia: Associació d'Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs. 

Aquesta pèrdua rememora la vida de l'Avi abans d'assumir la presidència de la Generalitat de Catalunya.

Francesc Macià va exercir com a enginyer militar i, abans de fer el salt a la política, va desenvolupar una ingent activitat com a enginyer civil. De fet, el seu municipi natural -Vilanova i la Geltrú-  li va encarregar un projecte de clavegueram integral de la ciutat, i també destaca ser l'autor de la primera construcció amb formigó armat que es coneix a tot l'Estat espanyol (en aquest cas, a Puigverd de Lleida).

A principis del segle XX, la Fàbrica Viladés era propietat del marquès d’Alfarràs, qui tenia relació amb Macià degut a la implicació d'ambdós en la construcció del Canal d’Aragó i Catalunya. 

La Fàbrica Viladés es troba vinculada al molí de farina d’Alfarràs i la Colònia Casals (1896- 1897), l’altra fàbrica de filatures del poble. Tots tres testimonis històrics presenten, avui, un greu risc de conservació.

Per tal d'assegurar la pervivència del patrimoni industrial alfarrasí, l'Associació d'Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs fa una crida institucional, tècnica i ciutadana per trobar solucions a la posada en valor del conjunt

Comentaris