Del 17 al 18 de setembre

Alguaire es prepara per acollir la XIII Fira de la Figa

Tallers gastronòmics, una conferència, la caminada popular, el lliurament de premis ‘Fulla de figuera’ i ‘Figa d’Alguaire’, i la coca de figa més gran del món, entre les activitats destacades

La Fira de la Figa d'Alguaire. Fotografia: Mapamundi.
photo_camera La Fira de la Figa d'Alguaire. Fotografia: Mapamundi.

El cap de setmana del 17 i 18 de setembre, el municipi d’Alguaire tornarà a abraçar la Fira de la Figa.

Una cita imperdible per als amants d’aquesta dolça i delicada fruita, que ens evidencia el final de l’estiu i l’avançament dels fruits ensucrats de la tardor.

La XIII edició d’aquest certamen, que el consolida entre les fires i festes gastronòmiques ponentines, es desenvoluparà fonamentalment a l’interior del pavelló firal, tot i que també s’han dissenyat diverses activitats a les seves rodalies de la mà del mercat de productes artesans i d’una mostra d’arts i oficis tradicionals, entre altres.

No us perdeu les tasques del bufador de vidre, que elaborarà figues de cristall, ni del picapedrer, que materialitzarà relleus de fulles de figuera sobre pedra!

Des de les 10.00 a les 14.00 hores, i de 16.00 a 20.00 hores, el pavelló firal d’Alguaire obrirà les portes per apropar-nos l’univers de la figa més enllà dels convencionalismes.

Un producte nutritiu, de temporada i de moltíssima qualitat, que dur inscrit a la pell –i al sabor– el seu arrelament ancestral al territori.

Les persones inscrites a les activitats de la Fira de la Figa el dissabte 17 de setembre podran gaudir al matí d’un taller d’olis macerats i tintures medicinals, a càrrec de Bruixa Trementinaire. També de l’activitat de realitat virtual INGAMEVR, que compta amb el suport de la Secretaria de Joventut i JoveSegrià; un taller infantil d’art efímer, inflables, i la inauguració oficial d’aquest certamen, de la mà de Joan Gòdia i Tresánchez, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia.

Les activitats de la tarda es reprendran a partir de les 17.00 hores amb l’exhibició del TrialShows i el circuit de mini motos, amb Jordi Pascuet i Marcel Justribó; i també tindrà lloc una segona sessió de l’activitat de realitat virtual INGAMEVR.

Un moment especialment dolç d’aquesta primera jornada de fira arribarà a les 19.00 hores, a la Carpa, on el Gremi de Forners de Lleida presentarà la coca de figa més gran del món. Tota una fita digna de veure, i de degustar

La coca de figa, de la Fira de la Figa d'Alguaire. Fotografia: Mapamundi.
La coca de figa, de la Fira de la Figa d'Alguaire. Fotografia: Mapamundi.

El diumenge 18 de setembre arrencarà a les 9.00 hores amb la Camina popular de la Fira de la Figa, organitzada per l’Associació de Caminadors i Corredors ‘Lo Makot’, una ocasió ideal per obrir la gana i seguir gaudint del programa d’actes de la Fira.

A partir de les 10.00, i fins a les 13.00 hores, l’exterior del recinte firal serà l’escenari d’una exposició de cotxes clàssics, una cita que compta amb la col·laboració d’una colla de col·leccionistes locals; també arrencarà a la Carpa el VII Campionat de botifarra de la Fira, i les persones assistents podran fruir novament de l’activitat de realitat virtual INGAMEVR.

A les 11.00 hores serà el torn, al Pavelló, de la conferència ‘Avaluació de sensibilitat de la figuera en diferents estats fenològics’, a càrrec de Lluís Asin Jones, membre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), que convidarà als assistents a descobrir una mica més enllà la figa en clau científica.

A les 11.30 hores, l’exterior del recinte firal s’omplirà de la il·lusió de l’espectacle de circ ‘El Senyor de les baldufes’, una proposta adreçada a tots els públics.

La Fira de la Figa d'Alguaire. Fotografia: Mapamundi.
La Fira de la Figa d'Alguaire. Fotografia: Mapamundi.

A la tarda tindrà lloc la quarta sessió de l’activitat de realitat virtual INGAMEVR, des de les 17.00 a les 19.00 hores; I, pel que fa als petits de casa, podran gaudir d’inflables a l’exterior del recinte, a càrrec del Grup Centpeus.

Novament, al pavelló, el diumenge a la tarda serà altre cop un moment especial per reconèixer la labor gastronòmica i productiva al voltant de la figa, amb el lliurament de premis. Així, la ‘Fulla de figuera’ s’atorgarà als Figaires d’Alguaire, pel seu compromís innegable en el territori i el producte de màxima qualitat; i la ‘Figa d’Alguaire’ serà lliurada a Josep Lladonosa Amperi, propietari de La Fonda del Nastasi de Lleida, per tota una carrera incorporant producte de proximitat a la seva cuina.

El tancament de la XIII Fira de la Figa d’Alguaire arribarà a les 20.30 hores a l’exterior del recinte firal, amb un castell de focs artificials de la mà dels Diables d’Alguaire

Comentaris