Almenar recupera el tractament de Paeria per al seu Ajuntament

Aquesta condició que li va ser arrabassada arran del Decret de Nova Planta del 1714

Acte de rehabilitació del tractament de Paeria a l’Ajuntament d’Almenar
photo_camera Acte de rehabilitació del tractament de Paeria a l’Ajuntament d’Almenar

El dissabte 4 de juny, Almenar va acollir l'acte de rehabilitació del tractament de Paeria al seu consistori, denominació que va perdre arran del decret de Nova Planta del 1714.

Se celebrà a la plaça de la Vila amb la presència de diverses autoritats

L’acte va ser conduït per Agnès Sellés, veïna d’Almenar, i ha comptat amb una explicació a càrrec de l’historiador Josep Forns, actuacions musicals d’Agnès Sellés, Montserrat Piqué i Marc Magrí, la lectura del ‘Ban de guerra a ultrança de 1713’ a càrrec de l’Agrupació Miquelets de Catalunya.

També tingué lloc el lliurament a la paera en cap Teresa Malla de la ‘Credencial de Paeria’ de mans del conseller Cambray i la descoberta de la placa commemorativa a la façana de l’Ajuntament, on també es podia visitar l'exposició ‘Alcaldes d'Almenar des del segle XX’ a la Sala d'Actes.

La interpretació d’una marxa del segle XVIII i una salva d’honor a càrrec de l’Agrupació Miquelets de Catalunya va posar-hi fi.

Històricament, les Paeries se situaven als nuclis de població més notoris i determinants del territori, on succeïa la vida comercial, artesanal i sociopolítica

Comentaris