08.12.2021 |

Animac celebrarà 25 anys de cinema d'animació amb una edició híbrida

El festival de cinema d’animació tornarà a combinar experiència i innovació en una cita presencial a la Llotja i el CaixaForum i digital a través de Filmin

Cartell de l'Animac 2021
Cartell de l'Animac 2021
Animac celebrarà 25 anys de cinema d'animació amb una edició híbrida

La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, Animac, celebra enguany el seu 25è aniversari. El certamen que es durà a terme a Lleida del 26 al 28 de febrer i en línia del 25 de febrer al 7 de març.

La mostra d’enguany oferirà un viatge pel passat, present i futur del cinema d'animació, amb un acurat programa que posa en relleu la diversitat cultural i artística i que gira al voltant de tres eixos. Per una banda, el cultural, amb la projecció del millor de l'animació mundial, conferències i altres activitats; l'educatiu, amb sessions escolars, Animac Campus i tallers, i l'industrial amb els projectes Incubator. En total es podran veure 181 films (9 llargmetratges, 2 migmetratges, 169 curtmetratges i 1 sèrie).

Per celebrar el recorregut d'aquests 25 anys es reconeixerà el creador de la seva imatge, l'il·lustrador i animador Carles Porta, que recollirà el Premi Trajectòria.

La dibuixant, realitzadora i animadora britànica Joanna Quinn serà la guardonada amb el Premi Honorífic d'Animac 2021. Adam Elliot, original realitzador australià d'autobiografies animades en plastilina com l'oscaritzada Harvie Krumpet, serà guardonat amb el Premi Animation Master. A ambdós, Animac els dedicarà una merescuda retrospectiva i figuren a la llista Top List Animac 25, elaborada per escriptors, historiadors i comissaris internacionals.

Aquesta edició, Animac ha rebut 700 curtmetratges en la convocatòria oberta dels quals se n’han acabat escollint 181 peces. Les seccions habituals d’Animac es mantenen presencialment a la Llotja i al CaixaForum Lleida, expandint-se a més per la xarxa. Filmin serà la sala de projeccions online que, a més, ha creat una llista amb algunes de les millors pel·lícules d'animació seleccionades sota la Top List Animac 25 i que formen part del seu catàleg.Top 25 Animac

Entre els llargmetratges que es podran veure a Animac, destaca la pel·lícula irlandesa que obrirà el certamen Wolfwalkers, de Tomm Moore i Ross Stewart, juntament amb pel·lícules revelació, aplaudides a festivals internacionals com ara la polonesa Kill It and Leave This Town o l'estrena fora d'Àsia de la filipina Hayop Ka! (You Son of a Bitch).

La mostra també retrà homenatge al llegendari autor japonès Satoshi Kon en el desè aniversari de la seva mort.

Els curtmetratges ocupen un lloc destacat en el programa d'Animac 2021. Veterans com ara Paul Bush, SAM o Eric Oh presentaran els seus darrers films junt amb talents emergents com Carla Pereira o Matisse González. A més del complet programa de projeccions, amb les seccions habituals de Llargmetratges, Secció Oficial de Curts, Futur Talent i el Petit Animac, l'apartat especialment programat per al públic familiar que inclourà l'Especial Realitat i Memòria, amb una selecció de curtmetratges on la realitat es dibuixa i la memòria s'anima.

Un Animac Campus amb accent Pixar

Animac Campus, l'espai dedicat als estudiants de cinema i animació, té enguany accent Pixar. Els estudiants d'animació gaudiran de convidats de luxe com l'oscaritzat muntador i director Lee Unkrich, el qual, després de 25 anys a la productora, ha dirigit Coco i Toy Story 3, entre altres títols d'èxit, o com Daniel López Muñoz, dissenyador de personatges a Soul i Up, entre altres.

Animac, la mostra de referència per al cinema d'animació a l'estat espanyol, està organitzat per l'Ajuntament de Lleida amb el suport de l'ICEC de la Generalitat, l'ICAA del Ministeri de Cultura, la Diputació de Lleida i CaixaForum Lleida, entre altres col·laboradors.

Animac celebrarà 25 anys de cinema d'animació amb una edició híbrida
comentaris