29.07.2021 |
Territoris.cat

La campanya de la fruita avança pràcticament sense casos de coronavirus gràcies a la vacunació

Govern i ajuntaments, però, demanen no abaixar la guàrdia davant l'empitjorament de les dades sanitàries

Camp agrari d'Aitona amb una caixa plena de préssecs paraguaios
Camp agrari d'Aitona amb una caixa plena de préssecs paraguaios
La campanya de la fruita avança pràcticament sense casos de coronavirus gràcies a la vacunació

Govern, ajuntaments i agricultors coincideixen a afirmar que la campanya de la fruita a la plana de Lleida s'està desenvolupant de manera "tranquil·la" i amb "normalitat" ja que, fins al moment, pràcticament no s'han detectat casos positius de coronavirus.

Ho atribueixen a la feina de prevenció, a l'experiència i, sobretot, a la vacunació dels treballadors agraris que Salut ha dut a terme des del mes de maig

Aquest és un escenari completament oposat al que hi havia fa tot just un any, on el nombre de persones aïllades als diferents espais habilitats era de 118. Ara en són 5.

Des del sector agrari celebren que enguany la campanya de la fruita s'està desenvolupant amb una "tranquil·litat" que l'any passat no tenien i afegeixen que, tant ells com l'administració, "han fet els deures".

L'agricultor i coordinador de la fruita dolça d'Asaja Lleida, Jordi Vidal, afirma que el punt d'inflexió d'aquesta campanya ha estat la vacunació de tots els treballadors agraris. "Ha estat la nit i el dia", tot i afegir que "hi havia sectors que no ho tenien massa clar i que ens ha costat conscienciar a la gent que es vacunés".

Salut va iniciar a mitjans de maig la vacunació amb Janssen dels treballadors d'empreses fruiteres. En total, la xifra de persones vacunades s'enfila a les 9.500, a banda d'aquelles que han rebut el vaccí en les diferents convocatòries per cada franja d'edat

A banda de la vacunació, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, considera que altres factors que també han contribuït a aconseguir aquesta "plena normalitat" a la campanya d'enguany han estat el seguiment que s'ha anat fent a les empreses agràries, l'experiència acumulada de l'any passat i el coneixement per poder gestionar la nova campanya, així com l'acompanyament que des del Govern s'ha fet perquè les persones en situació de vulnerabilitat puguin fer el confinament en els diversos espais habilitats.

A tot això, cal sumar-hi el fet que enguany el nombre de persones temporeres que han arribat a les terres de Ponent per treballar a la fruita ha estat menor, ja que la demanda de mà d'obra ha caigut a conseqüència de les gelades del març passat que han fet caure la producció un 40%.

Vidal també s'ha trobat amb el cas d'antics treballadors temporers que enguany no han volgut desplaçar-se de nou a les terres de Lleida per por a haver de fer quarantena i, en conseqüència, guanyar menys diners

La campanya de la fruita avança pràcticament sense casos de coronavirus gràcies a la vacunació
comentaris