La Comunitat de Municipis del Segrià Sec aposta per la producció de biocarbó per millorar el sòl agrari

La iniciativa té per objectiu un millor aprofitament de la biomassa convertint-la en un producte sostenible amb aplicacions en agricultura, ramaderia, construcció i descontaminació de sòls

Un pagès tirant restes de poda d'una finca a un forn per fer biocarbó ©AnnaBerga
photo_camera Un pagès tirant restes de poda d'una finca a un forn per fer biocarbó ©AnnaBerga

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec treballa en un pla pilot que permeti la gestió de la biomassa per produir Biocarbó.

El Biocarbó és un producte sostenible, resultat de sotmetre els residus de biomassa a altes temperatures en un entorn amb absència o baix contingut d’oxigen

Pla tancat de les restes de poda que s'han utilitzat per fer biocarbó en una finca de Torrebesses i al fons, el forn per elaborar-lo, el 24 de desembre de 2021. (Horitzontal)El Biocarbó és un recurs 100% natural, amb un alt contingut en carboni orgànic, molt porós, lleuger i estable. A diferència d’altres alternatives, es tracta d’un producte renovable i de proximitat que comporta millores en la productivitat i salut i benestar dels cultius i animals.

El Segrià Sec compta amb dos espais naturals protegits de gran valor que a dia d’avui no gaudeixen d’unes condicions òptimes de cura i conservació. A través d’aquest projecte es busca protegir-los i millorar la gestió forestal de la zona, evitant així el risc d’incendis forestals.

El Biocarbó donaria una sortida sostenible a la gran quantitat de residus de poda que es generen a la superfície agrícola del Segrià Sec i que actualment no s‘aprofiten

L’ús de Biocarbó permet un ús més eficient de l’aigua de reg al potenciar la retenció hídrica del sòl fent-lo més resilient i capaç de fer front a episodis de sequera severs, minimitzant així la pèrdua de collita. En la mateixa línia, redueix l’impacte dels fertilitzants al sòl millorant-ne la fertilitat i permetent un productivitat més elevada.

Primer pla d'una mà mostrant biocarbó en una finca de Torrebesses, el 24 de desembre de 2021. (Horitzontal)La Comunitat de Municipis del Segrià Sec està treballant intensament en aquest pla pioner amb l’objectiu de protegir la superfície agrícola de la zona, oferint un producte d’alta qualitat respectuós amb el medi ambient i que promogui una economia circular agroramadera, sostenible i social obrint una nova via de comercialització de restes vegetals poc valoritzades fins ara.

Per elaborar el biocarbó s'utilitzen restes vegetals de boscos o de poda que es sotmeten a altes temperatures en un entorn sense oxigen. El resultat és un producte amb un alt contingut de carboni orgànic, molt porós, lleuger i estable que millora la qualitat del sòl, ja que en potencia la retenció hídrica i dels nutrients.

El biocarbó s'aplica directament al sòl o bé es composta, explica l'enginyer forestal i pagès, Arnau Urrea, que aquests dies ha començat a fer proves per elaborar biocarbó en una de les seves finques d'oliveres a Torrebesses. A més, a banda de millorar la qualitat del sòl, Urrea explica que el biocarbó també ajuda a mitigar el canvi climàtica, ja que "segresta" el diòxid de carboni i el fixa al sòl.

D'altra banda, el projecte també vol contribuir a la millora de la gestió forestal del territori. I és que utilitzar les restes de vegetació dels boscos per fer biocarbó "minimitzaria molt" el risc de patir incendis, afirma l'alcalde d'Almatret, Jordi Tarragó, que alerta que l'estat actual dels boscos de la zona és "un autèntic polvorí".

La proposta s’ha presentat ja a la Diputació de Lleida i delegació de la Generalitat a Lleida per tal d’obtenir el finançament necessari per fer realitat el projecte.

Comentaris