'Històriques, dones que han fet història', el calendari del CC del Segrià

Paral·lelament es preparen dotze tòtems de 2 metres d’alçada mòbils i sostenibles amb les imatges i les biografies d’aquestes 12 protagonistes, que formaran part d'una exposició itinerant i altres activitats que es presentaran en la commemoració del 8 de març
Ruth Alba, Toni Bosch i Helena Martínez presenten el calendari ©JosepAPérez
photo_camera Ruth Alba, Toni Bosch i Helena Martínez presenten el calendari ©JosepAPérez

Històriques. Dones que han fet història, és l'eix temàtic del calendari de sobretaula que ha editat el Consell Comarcal del Segrià, un projecte que té la voluntat de difondre la biografia de 12 dones pioneres d’arreu del món que han deixat un destacat llegat en diferents àmbits, malgrat que no sempre han tingut reconeixement. Un treball que l'ens comarcal va encarregar a la dissenyadora gràfica Ruth Alba, que va convertir cadascuna de les fotografies en il·lustracions.

Ruth Alba, Toni Bosch i Helena Martínez presenten el calendari ©JosepAPérezEl Consell Comarcal del Segrià ha editat 300 exemplars que es distribuiran en els Ajuntaments de la comarca, i paral·lelament es preparen dotze tòtems de 2 metres d’alçada mòbils i sostenibles amb les imatges i les biografies d’aquestes 12 protagonistes, que formaran part d'una exposició itinerant i altres activitats que es presentaran en la commemoració del 8 de març. El projecte també està previst que pugui recórrer els centres educatius. 

El calendari de sobretaula Històriques. Dones que han fet històriaLa iniciativa forma part del projecte transversal “Al Segrià, iguals”, que té com a objectiu fomentar la igualtat: amb aquest projecte, volem reivindicar i valorar dones que han fet història i donar-les a conèixer per reescriure una història que sovint escriuen els homes, segons va explicar el cap de l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià, Toni Bosch, en l'acte de presentació del calendari.   

La diputada d’Igualtat, Helena Martínez, que va participar en la presentació, va felicitar la iniciativa del Consell per “valorar les dones i la seva contribució al desenvolupament econòmic i social”. Així, ha destacat la importància de treballar des de les institucions per fomentar la igualtat dia a dia: “fent una tasca de formigueta que no sempre és visible surten projectes tan bonics com aquest.” 

Ruth Alba dissenyadora gràficaD’altra banda, la dissenyadora del projecte, Ruth Alba Jové, ha declarat el procés creatiu de la col·lecció, des de l’anàlisi dels personatges, passant per l’estudi de fotografies, fins al disseny de les il·lustracions. En aquest sentit, ha destacat que finalment es va optar per dibuixar-les amb llapis i tinta molt fina i en blanc i negre per arribar a la màxima puresa i sinceritat i reflectir l’ànima de les protagonistes. A més, a cada il·lustració se li ha assignat un color de fons vinculat al seu origen o història. 

Les 12 dones que formen part del projecte són:

WANGARI MUTA MAATHAI (1940-2011) – biòloga, activista i ecologista kenyana. Primera dona africana amb Premi Nobel de la Pau (2004)

ADELINE VIRGINIA STEPHEN (Virginia Wolf) (1882-1941) – escriptora i editora anglesa

MARIA SKLODOWSKA (Marie Cuire) (1867-1934)– física i química polonesa (coneguda per l’estudi la radioactivitat)

ROSA L. McCAULEY PARKS (Rosa Parks) (1913-2005) – activista nord-americana pels drets civils

HEDWIG EVA MARIA KIESLER (Hedy Lamarr) (1914-2000) – actriu i inventora austríaca i nord-americana (xarxes sense fils)

MALALA YOUSAFZAI (1997) – estudiant i activista pakistanesa pel dret de les nenes i dones a l’educació. Dona més jove a rebre un Premi Nobel de la Pau (2014)

SIMONE DE BEAUVIOR (1908-1986) – filòsofa, professora i escriptora francesa destacada del feminisme

CLARA WIECK (Clara Schumann) (1819-1896) – compositora, pianista i professora de música alemanya que va impulsar l’obra del seu marit

FRIDA KAHLO (1907-1954) – pintora mexicana que va abordar obertament temes com la sexualitat o l’avortament

VALENTINA TEREIXKOVA (1937) – cosmonauta i enginyera russa. Primera dona a volar a l’espai (1963). Actualment es dedica a la política

AMELIA EARHART (1897-1937) – aviadora nord-americana. Va impulsar l’aviació entre les dones i la primera que va travessar l’Atlàntic en solitari.

MARIA MONTESSORI (1870-1952)– pedagoga, científica, filòsofa i metgessa italiana, coneguda pel seu mètode pedagògic

El projecte està impulsat pel servei d’Igualtat del Consell Comarcal i compta amb el suport de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.

Comentaris