El Museu de Lleida realitza canvis en l'exposició permanent per assolir un discurs històric i coherent

S'incorpora la taula de Francesc Solives en l'apartat gòtic del segle XV i s'actualitza el text i la reproducció que configuren l'expositor de les pintures rupestres de la balma del Cogul
Un dels espais reformats recentment que conformen l'exposició permanent del Museu de Lleida ©Museu de Lleida
photo_camera Un dels espais reformats recentment que conformen l'exposició permanent del Museu de Lleida ©Museu de Lleida

El Museu de Lleida ha dut a terme una reforma de l'àmbit del segle XVI de l'exposició permanent per tal de reordenar l'espai que el configura i fer una transició lògica des de l'àmbit gòtic, reformat l'any 2021. 

La reforma pretén dotar l'espai d'un discurs històric i coherent

Per primera vegada s'exposaran a la mostra permanent tres gravats del fons Gelonch Viladegut dipositats l'any 2020. Concretament les obres: 'Escena Galant' de Martin Kaldenbach, 'Lot i la seva família sortint de Sodoma' de Heinrich Aldegrever i 'Lliga de Schmalkaldic' de Gottfried Kogg. Tanmateix, entre els objectes destacats que s'adhereixen en l'exposició permanent hi ha el mapa 'Cataloniae principatus novíssima et accurata descriptiu' (1608-1612), de Joannes Baptista Vries, que mostra el territori històric de Ponent, a través de la localització de pobles i ciutats.

Un dels espais de l'exposició permanent del Museu de Lleida reformats recentment ©Museu de Lleida
Un dels espais de l'exposició permanent del Museu de Lleida reformats recentment ©Museu de Lleida

També s'incorporen dos plats de pisa policromada, un dels tallers de Manises i l'altre dels tallers de Reus, cedits pel Museu del Disseny de Barcelona i una rajola dels fons del Museu de Lleida. A més, d'incloure la pintura d'un 'Eccehomo', còpia de Dirk Bouts o d'Albercht Bouts restaurada al laboratori del museu lleidatà. D'altra banda, cinc objectes que fins ara s'exposaven a l'equipament, es canvien d'ubicació, aquest són el llibre 'Margarita Philosophica Nova' de Gregor Reisch i Joannes Grüningen; el 'Decret i títol d'indulgència' d'Enric Botel; el llibre 'Misses i Magnificats' de Cristóbal de Morales i Jacques Moderne; el 'Llibre de Cor' d'Antoni Crispi; i l'escultura de la Mare de Déu del Raïm. 

Alhora, la dovella amb l'escut de Lleida; dos llibres del 'Tractat de l'esfera'; un conjunt de pellofes i monedes; un decantador de vidre; un plat de ceràmica policromada; un albarel·lo; el compartiment dels retaules de Sant Julià; i els llibres 'Ritual ilerdense' i 'Comentaris a l'òpera sal·lustiana' deixaran de formar part de l'exposició permanent i es traslladen a les reserves del museu.

Comentaris