Els cabirols baixen des del Pirineu fins a les portes de Lleida

Quan aquest hivern els van veure els primers pagesos del Pla de Lleida ni ells mateixos s'ho podien creure. I quan ho explicaven als seus veïns us podeu imaginar la cara que aquests posaven. "Cabirols al Pla de Lleida?" Aquesta era la resposta immediata de tothom. Ara, però, ja és una evidència. Els cabirols han baixat fins a les portes de Lleida i aquest hivern, i durant la primavera, se n'ha vist a Térmens, Bellvís, Vilanova de Barca, Alcoletge i Bell-lloch d'Urgell, a tocar de l'horta de Lleida. S'hi han establert i ja hi han tingut les primeres cries.

12675231gl
photo_camera Els primers ens veure'ls a la zona del Pla de Lleida van ser els pagesos.

La seva presència en els camps de conreu de la Noguera, del Pla d'Urgell i del Segrià ja no es fa extranya com fa uns mesos encara que cada cop són més difícils de veure.

"Els primes dies que els vam veure, a començaments d'any, no s'amagaven gens, recordo que n'hi havia 3 i cada dia estaven al mateix lloc. Avui ja només veus el rastre i de tant en tant se'ls troba algú quan rega. Però ja és diferent", ha explicat a VIURE ALS PIRINEUS un pagès de Vilanova de la Barca. "La primera que els vaig veure, al gener, no m'ho podia creure. Ho vaig dir a casa i em van dir que veia visions. Ho vaig dir al bar i em van dir que si estava boig. Al cap d'un temp ja els havien vist molts més pagesos i caçadors del poble. Són uns animals extraordinaris encara que em preocupa que no facin mal als cultius", ha afegit.

El cabirol fou reintroduït a Catalunya a final dels anys noranta amb finalitats cinegètiques, amb molt d'èxit, ja que actualment és abundant als boscos catalans. Es feren reintroduccions a l'Alt Pirineu i Aran, al Cadí-Moixeró, al Pre-Pirineu, al Montnegre-Corredor, al Cap de Creus, al Moianès, al Montseny, a Aiguamúrcia, a la Serra de Prades, a l'Alforja, a la Zona Volcànica de la Garrotxa, als Ports de Tortosa,i als Guixers.

Tal i com explicava el pagès de Vilanova de la Barca, té com a característica no allunyar-se gaire d'un territori molt reduït, cosa que fa que sigui una presa fàcil. Però el seu caràcter tímid i prudent fa que sigui molt difícil la seva observació.

Situació actual

Durant els últims anys les poblacions de cabirol han augmentant molt, ja que l'espècie ha anat instal·lant-se a nous boscos i s'ha anat reproduint. Segons les últimes dades de la Generalitat de Catalunya, del novembre del 2014, el cabirol és present a pràcticament totes les zones boscoses de Catalunya, i en les 42 comarques del país. Tanmateix mai, fins ara, havia baixat fins a tocar de la ciutat de Lleida, cosa que fa pensar en un canvi d'habits o en un gran creixement de la població a l'alta muntanya.

Al pla de Lleida hi ha preocupació entre el sector agrari pels danys que aquests animals podrien causar en els cultius de la zona. De tota manera, fins al moment no hi ha hagut cap denúncia respecte aquesta situació.

Comentaris