Experiències entre murs plens d’història, la proposta de Turisme de Lleida per aquesta Setmana Santa

Tallers infantils, visites històriques, passejades panoràmiques i rutes arqueològiques, les activitats organitzades per Turisme de Lleida per atansar la riquesa patrimonial lleidatana a la seva ciutadania del 15 al 21 d’abril

photo_camera El patrimoni lleidatà obre les seves portes per Setmana Santa

La Setmana Santa suposa un bon break a la nostra rutina per retrobar-nos amb qui més estimem, per alliberar-nos de la dictadura dels horaris, per desconnectar una mica i per veure des d’una altra perspectiva el nostre entorn.

Moltes afortunades i afortunats aprofiten per passar uns dies fora. Platja o muntanya, ciutat o camp, qualsevol binomi és apte i benvingut. N’hi ha que, en canvi, han de quedar-se a casa, i per totes elles i ells, així com per visitants d’arreu, Turisme de Lleida ha organitzat una sèrie d’activitats culturals amb l’objectiu de fer-nos vibrar amb el patrimoni de casa nostra.

La primera proposta que Turisme de Lleida fixa en l’agenda d’aquests dies es desenvoluparà el 17 d'abril i és ‘Els cavallets del temple’, un taller adreçat als infants de 3 a 10 anys. Es tracta d’una aproximació a la història dels templers de la Comanda de Gardeny i consisteix en l’elaboració d’un cavall de goma, i d’altres materials, que constata la importància d’aquest noble animal per l’orde de cavalleria. Un cop finalitzat el treball manual, s’obsequiarà a tots els assistents amb una galeta templera.



La segona tindrà lloc el 18 d’abril i porta per títol ‘Lleida sacra. Camí de Sant Jaume i Ignasià. Esquitxada d’esglésies i amb dues catedrals. Un llegat històric únic’. Es tracta d’un recorregut per l’Eix Comercial i el Centre Històric de la capital de Ponent, el que s’enfilarà fins a arribar a les immediateses de les esglésies romàniques de Sant Llorenç i Sant Martí, a la falda de la Seu Vella.



El divendres 19 d’abril, l’escenari escollit de nou per aquest conjunt d’activitats serà la Domus Templi lleidatana, i ho farà amb la visita guiada històrica ‘La poderosa comanda de Gardeny’. Al llarg d’aquesta passejada, es podran conèixer de primera mà les estances i els passadissos del castell, així com la senzillesa i voluptuositat de l’església romànica dedicada a Santa Maria. Tanmateix, es podran conèixer moltes curiositats dels monjos cavallers i de la seva comanda; per exemple, que desenvoluparen les funcions de casa de dipòsits, que impulsaren la indústria molinera, que eren propietaris de pastures i ramats, i que proveïen de cavalls i armes als exèrcits comtals.



Pel que fa a la proposta cultural de Turisme de Lleida per al dissabte 20 d’abril, aquesta té una màgia especial. I és que es tracta de la ruta arqueològica monumental ‘La Lleida secreta’, un recorregut que convida a descobrir la història de la ciutat a través de les seves entranyes arqueològiques, espais sovint desconeguts per la ciutadania. Entre d'altres, podran conèixer de primera mà les restes de muralla medievals, l'interior d'unes adoberies i els fonaments de l'antic Palau dels Sanaüja, l'actual Palau de la Paeria.



Seguint amb aquesta línia, el diumenge 21 d’abril la ciutadania està convocada a conèixer les vivències de Bellaire, Llop Rimoch i Tolrana, personatges del barri jueu lleidatà, que afortunadament han estat recuperats a través de dilatats treballs d'investigació històrica que es recullen en la visita ‘Les veus de la Cuirassa’. Un viatge en el temps, amb una distància de prop de 500 anys, que ajuda a redescobrir un espai urbà de gran valor arqueològic i històric.



Per últim, també es té previst acollir aquests dies el passeig panoràmic ‘Lleida city tour’, una ruta a peu que tindrà lloc el diumenge 21 d’abril i que permetrà descobrir amb tot luxe de detalls edificis i monuments de gran importància com la Catedral Nova, l’Antic Hospital de Santa Maria (seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs), la capella del Peu del Romeu, les façanes dels edificis modernistes o l’estàtua dels guerrers ilergets Indíbil i Mandoni. El recorregut finalitzarà coronant al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, candidat a formar part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Comentaris