17.01.2022 |
Territoris.cat

La fiscalia s'oposa al confinament domiciliari de Lleida i de set municipis del Segrià

De matinada la jutgessa de guàrdia accepta la impugnació contra el confinament domiciliari ordenat pel govern

Una dona demana als polítics que donin la cara, en un cartell que ha portat a la concentració a Lleida en contra de l'enduriment del confinament a Lleida i set municipis més del Segrià. Imatge del 12 de juliol de 2020. (Horitzontal)
Una dona demana als polítics que donin la cara, en un cartell que ha portat a la concentració a Lleida en contra de l'enduriment del confinament.
La fiscalia s'oposa al confinament domiciliari de Lleida i de set municipis del Segrià

La fiscalia ha dirigit un escrit al jutjat d'instrucció número 1 de Lleida oposant-se a la ratificació de l'enduriment del confinament de Lleida i de set municipis més del Segrià. En el document, al qual ha tingut accés l'ACN, el fiscal argumenta que per prendre mesures de tanta gravetat cal demanar al govern espanyol la declaració de l'estat d'alarma. De fet, diu que la resolució presentada sembla una còpia del decret d'estat d'alarma, de competència estatal, i la diferencia del confinament perimetral del Segrià o de la Conca d'Òdena perquè les mesures allà contemplades, restricció de moviments, mai confinaments domiciliaris generals, suposaven una afectació de molta menor intensitat dels drets fonamentals que el que ara es pretén.

La fiscalia argumenta que per prendre mesures "de tanta gravetat" cal demanar al govern espanyol la declaració de l'estat d'alarma

El fiscal constata que el que planteja la resolució és ni més ni menys que el confinament de tota la població d'una sèrie de municipis, i veu inacceptable que s'apel·li a la Llei de mesures especials en matèria de salut pública per aprovar aquestes mesures de tanta gravetat i de tantes conseqüències de tot tipus, però especialment socials i econòmiques.

Seria assumible ratificar la resolució apel·lant a la citada llei si es tractés d'ordenar un cordó sanitari, és a dir, el confinament perimetral, però insisteix que el que es proposa ara excedeix àmpliament d'una simple limitació de moviments i incideix greument en els drets reconeguts constitucionalment

És per això, continua, que el decret d'estat d'alarma va requerir de l'aprovació del Congrés. A més, subratlla que la resolució fins i tot és il·limitada en el temps, quan el govern espanyol havia d'aprovar a la cambra baixa pròrrogues del decret cada 15 dies. El que es presenta no és si no eludir l'aplicació de l'estat d'alarma parcial, que és una competència estatal i s'exerceix amb la garantia d'intervenció del Congrés, conclou la fiscalia, que recorda que el president de la Generalitat pot demanar al govern espanyol que declari l'estat d'alarma per la situació que es viu al Segrià.

La fiscalia s'oposa al confinament domiciliari de Lleida i de set municipis del Segrià
comentaris