Set municipis del Baix Segre demanen al Procicat la reobertura urgent dels bars i restaurants

Imatge de la Granja d'Escarp
photo_camera Imatge de la Granja d'Escarp.

Set municipis del Baix Segre demanen al Procicat la reobertura urgent dels bars i restaurants de la zona. Consideren que l’ordre de tancament està provocant l’"efecte contrari al desitjat", ja que "es genera mobilitat i interacció amb pobles aragonesos on l’índex de rebrot és el doble".

Els alcaldes i alcaldesses dels set municipis del Baix Segre (Aitona, Alcarràs, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre, Soses i Seròs) han adreçat una carta conjunta al Procicat per tal de demanar amb caràcter urgent una revisió de l’actual normativa que prohibeix l’obertura temporal de bars i restaurants a tot Catalunya per tal de contenir el brot epidèmic de la pandèmia de la Covid-19.
La carta va adreçada al delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, per tal que doni trasllat al Procicat de les demandes dels edils, entre les que hi figuren que es permeti l’obertura de bars i restaurants al 50% de la seva ocupació i amb grups reduïts d’un màxim de quatre persones en el seu interior i a les terrasses.

BAR-2 granja d'escarpUn dels bars de la Granja d'Escarp tancats per les noves restriccions aprovades per la Generalitat - Ajuntament de la Granja d'Escarp

Els alcaldes consideren que, amb aquesta mesura, s’evitarien els desplaçaments de persones del territori cap a l’Aragó, on els locals situats a molts pocs minuts romanen oberts amb una normativa diferent a la que s’aplica actualment a Catalunya, reduint així la mobilitat i la interacció amb persones de fora del territori lleidatà, i el consegüent el risc de contagi per aquest contacte. 
Aquest fet és especialment significatiu en el cas de La Granja d’Escarp, que és limítrof amb el terme de Mequinensa, fet que comporta que hi hagi diversos bars o locals de restauració a molt pocs minuts del municipi lleidatà, de manera que, segons el consistori, l’actual normativa, "lluny de la prevenció que vol aconseguir, provoca’efecte contrari, és a dir, incrementa el risc de contagi". 
De la mateixa manera, a La Granja d’Escarp, exposen, "hi treballen persones de fora que presten els seus serveis en cooperatives, entitats bancàries, empreses de serveis, etc., i durant la seva jornada laboral no tenen un lloc on poder anar a dinar, fet que també implica el seu desplaçament als locals de restauració de la comunitat veïna d’Aragó". 
Per tot plegat, des de La Granja d’Escarp, el seu alcalde, Manel Solé, demana l’adopció de mesures de seguretat i protecció per frenar la Covid-19 que siguin “adaptades a la realitat de cada territori, en l’àmbit de les activitats d’hostaleria i restauració”. 
Solé remarca que aquests desplaçaments es fan cap a l’Aragó, un territori que actualment presenta “un índex de rebrot el doble que el nostre”, motiu pel qual insisteix en demanar al Govern que “reconsideri aquest tancament tant generalitzat i, per tant, injust” i que apliqui, en aquest sentit, “més bisturí i menys destral”.
Solé precisa que “de gent que no respecta les restriccions sempre n’hi ha, abans del tancament i ara”, però remarca que, actualment, després de la decisió del Govern, l’incompliment es fa amb desplaçaments a pobles aragonesos amb índex de contagis més elevats, de manera que “ara els granjolins i granjolines estem més exposats al contagi i doblement perjudicats pel tancament dels nostres bars”. Un tancament, recorda l’alcalde, que “és el tercer que pateixen, i dos d’ells amb zero positius actius” en el cas de La Granja d’Escarp. 

Comentaris