La Granja d'Escarp acull un curs de patrimoni al jaciment de la Serra del Calvari

Curs d'arqueologia a La Granja d'Escarp interiro
photo_camera El jaciment de la Serra del Calvari és un poblat de grans dimensions, amb més de 2.600 anys d’antiguitat

Des del pròxim dilluns dia 18 i fins al 28 de setembre es desenvoluparà, per segon any consecutiu i dins el marc de la Universitat  d’Estiu de la UdL i organitzat per la Secció d’Arqueologia dels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida, el curs La importància del Patrimoni històric, una iniciativa adreçada a estudiants d’arqueologia i a qualsevol persona interessada en el patrimoni històric, amb, o sense, coneixements de la matèria.

El curs està adreçat a estudiants d'arqueologia i a interessats en el patrimoni històric

El curs comptarà amb una part pràctica i una altra de teòrica. La primera es duu a terme al jaciment de la primera edat del ferro de la Serra del Calvari, a La Granja d’Escarp, en jornades de matí, mentre que la segona s’imparteix durant les tardes, amb professorat de la UdL, de l'Ajuntament d’Almacelles i tècnics de la Secció d’Arqueologia de la Diputació. L’excavació també està patrocinada per l’Ajuntament de La Granja d’Escarp i compta a més amb la col·laboració dels ajuntaments de Seròs, Almacelles, el Museu de Lleida i el Consorci del Turó de la Seu Vella.

El jaciment de la Serra del Calvari és un poblat de grans dimensions, amb més de 2.600 anys d’antiguitat, ubicat  en un punt estratègic, controlant la confluència dels rius Cinca i Segre i molt proper a la desembocadura d’aquest a l’Ebre. La seva ubicació preeminent, així com la proximitat a explotacions de minerals fèrrics, el van convertir en un centre de control i distribució d’aquest mineral i establir contactes comercials amb les factories fenícies del sud peninsular, segons han explicat fonts municipals.

La campanya d’aquest any és previst centrar-se en l’excavació del vessant nord

La intervenció duta a terme l’any passat va permetre confirmar l’existència d’un edifici singular de més de 100 m², de planta trapezoidal, així com la seva comunicació amb dos carrers paral·lels entre si i empedrats, ubicats un al nord de l’edifici i l’altre a l’extrem sud. Així mateix, es va localitzar una tercera via, perpendicular al carrer del nord i que enllaçaria el cim amb el vessant, a través d’un altre carrer enllosat i esglaonat.

Per la campanya d’aquest any és previst centrar-se en l’excavació del vessant nord, per tal de localitzar les estructures relacionades amb aquesta via, així com l’interior de l’edifici singular.

Pel que fa a la part teòrica del curs, se centrarà en el coneixement del patrimoni històric del Baix Segre, amb visites, entre altres, al monestir d’Avinganya i a diversos jaciments arqueològics, així com en l’estudi de la metodologia arqueològica, tant de cota zero com vertical, i conèixer exemples de l’estat del patrimoni i de la seva gestió. Per a més informació i inscripcions, els interessats poden adreçar-se a: [email protected].

Comentaris