16.09.2021 |
Territoris.cat

L'estat d'alarma exposa la situació crítica dels temporers a Lleida

'Ens aixequem a les 6 del matí cada dia per anar a treballar, dormint al carrer entre cartons, amb gana, sense poder-nos rentar i sense cap mesura d'higiene en uns moments què estem vivint una pandèmia'

Temporers dormint al Centre Històric de Lleida @Som Veïns
Temporers dormint al Centre Històric de Lleida @Som Veïns
L'estat d'alarma exposa la situació crítica dels temporers a Lleida

Membres de la Plataforma Fruita amb Justícia Social es van concentrar diumenge a la plaça de la Paeria de Lleida per denunciar que a la ciutat hi ha més de 200 temporers sense allotjament que dormen al carrer, amb el risc afegit que això comporta "en un moment de pandèmia". Culpaven a la Paeria de no haver creat encara un alberg de temporers, a més de lamentar que els pocs albergs que hi ha al Segrià "s'han tancat" o "funcionen a la meitat o menys" degut la crisi sanitària de la Covid-19.

La Guàrdia Urbana va acabar identificant i aixecant acta a alguna de la desena de persones que va participar a la concentracióte per saltar-se el confinament

A l'acte també hi van participar temporers, com Serigne Mamadou, que van denunciar la situació "infrahumana" que cada any pateixen a la ciutat de Lleida, i bona part del Segrià:

No pot ser que se'ns tracti de persones infrahumanes, som al segle XXI i l'esclavitud s'ha acabat

"Ens aixequem a les 6 del matí cada dia per anar a treballar, dormint al carrer entre cartons, amb gana, sense poder-nos rentar i sense cap mesura d'higiene en uns moments què estem vivint una pandèmia", va dir Mamadou, que va assenyalar l'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, com a responsable de la situació que pateixen.

foto_3648642 Membres de la Plataforma Fruita amb Justícia Social a la Pla de la Paeria - Anna Berga (ACN)

Per la seva banda, des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social també van denunciar la situació en què es troben els temporers. En aquest sentit, van tornar a reclamar a la Paeria la creació d'un alberg per acollir aquests temporers, petició a la qual es va comprometre l'equip de govern municipal i que "no s'ha complert", van criticar.

Gemma Casal, membre de Fruita amb Justícia Social:

"És inaudit que haguem arribat a una situació tan greu com l'estat d'alarma que ha exposat molt més les persones que ja es troben afeblides", ha afegit la membre de la Plataforma

D'altra banda, l'entitat ha denunciat que les pluges d'aquests últims dies han agreujat la situació de les persones que no tenen un sostre, ja que, segons han indicat, "l'ajuntament ha tapiat els alerons del pavelló 3 dels Camps Elisis, ha posat jardineres i tanques en diferents punts del nucli antic, per evitar que aquestes persones no s'hi puguin refugiar".

A més de Fruita amb Justícia Social, en les darreres setmanes la Plataforma Som Veïns del centre històric de Lleida també ha denunciat la situació en què es troben les persones que arriben a Lleida a treballar a la campanya de la fruita.

La primera resposta de Salut i l'Ajuntament: testos i allotjament

Poques hores després de la concentració, Salut explicava que es farien testos als temporers que dormen al carrer i que es derivarien a un hotel o pavelló. Les proves es faran aquest dimarts a la tarda, tot i que encara no se sap el nombre de testos que es faran. Des de l'Ajuntament, s'oferirà allotjament als temporers.

Imatge de temporers al la plaça del Dipòsit, al Centre Històric de Lleida. (Horitzontal)Temporers al la plaça del Dipòsit, al Centre Històric de Lleida - Som Veïns (ACN)

Així doncs, s'instal·larà una carpa medicalitzada a la plaça del Dipòsit de Lleida, on els professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques mesuraran la temperatura i realitzaran un centenar de proves PCR.

Des de l'Ajuntament de Lleida expliquen que l'objectiu d'aquesta acció és protegir la salut tant de les persones migrades com de la resta de la població de la demarcació en el context de pandèmia provocada pel coronavirus

En cas de donar negatiu, i en primera instància, s'allotjaran al pavelló Agnès Gregori, on també s'hi han acollit durant el confinament persones sense llar de la ciutat, amb mesures per atendre les necessitats bàsiques com l'alimentació, higiene i treball per a la seva inclusió.

Aprovat el protocol de seguretat per poder desenvolupar la campanya de la fruita

Les persones amb PCR positiva s'allotjaran a l'Hotel Rambla per poder dur a terme un correcte aïllament. L'Ajuntament de Lleida també preveu per a l'1 de juny l'obertura d'un pavelló de la Fira per poder acollir tots els temporers.
 

Una situació crítica més manifesta en l'estat d'alarma

La situació irregular dels temporers que treballen en les campanyes de la fruita ha suscitat crítiques i demandes del sector al llarg de les campanyes, però a causa de la pandèmia del coronavirus, la incertesa d'aquests treballadors ha arribat a un punt molt crític.

El Baix Segrià reclama suport a la resta d'administracions per afrontar la campanya de la fruita

El passat mes de març, Fruita amb Justícia Social exigia al govern espanyol que fes una regularització urgent de les persones immigrants per tal que puguessin tenir garantit l'accés al mercat de treball, als serveis i bàsics i l'atur, i denunciaven que en temporades anteriors s'havien detectat milers de casos de presones treballant sense contracte o sense tenir la seva situació administrativa regularitzada, "un model insostenible" que es feia més evident amb la crisi del coronavirus.

Fruita amb Justícia SocialFruita amb Justícia Social en un acte a Lleida per exigir els drets laborals dels temporers, l'any 2017 - Fruita amb Justícia Social

L'estat d'alarma exposa la situació crítica dels temporers a Lleida
comentaris