Mesures per conservar el Pou de Gel d'Alcarràs

El Pou de Gel d’Alcarràs es va descobrir de manera fortuïta l’any 2016 durant unes obres d’arranjament al carrer dels Timons, té planta circular de 7 metres de diàmetre, ha perdut la cúpula original que el cobria i conserva els 17 troncs paral·lels
Miquel Àngel Cullerés, i l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés visiten el Pou de Gel
photo_camera Miquel Àngel Cullerés, i l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés visiten el Pou de Gel

L’Ajuntament d’Alcarràs avança en la recuperació del Pou de Gel i activarà aquest hivern un sistema de controls periòdics de les condicions ambientals d’aquest bé patrimonial per tal de garantir la preservació de l’embigat original de fusta descobert al seu interior. Aquesta estructura, que servia per apilar el gel a sobre, converteix el pou de gel alcarrassí en gairebé únic, perquè no hi ha constància dins l’àrea immediata del municipi d’altres pous similars als quals es conservin embigats d’aquest tipus. A banda, també aquest hivern, s’instal·larà a sobre del pou una coberta provisional.

Miquel Àngel Cullerés, i l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés visiten el Pou de GelAquest divendres el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés van visitar el pou per tal d'analitzar el seu estat actual, acompanyats dels arquitectes, tècnics i arqueòlegs de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament d'Alcarràs, i el Centre de Conservació de Béns Mobles de Catalunya.

Durant les darreres setmanes del 2020, es van dur a terme treballs de manteniment al pou i el seu entorn per tal d'aconseguir un condicionament parcial. L’objectiu per aquest 2021 és avançar fins la recuperació completa d’un element patrimonial que es vol convertir en visitable.

Alcarràs és una vila amb una llarga història però diferents circumstàncies han fet que no s’hagin pogut conservar gaires elements patrimonials d’envergadura

Miquel Àngel Cullerés, i l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés al Pou de GelPer conservar els que tenim, resulta imprescindible, com veiem ara en aquest cas, la implicació d’altres administracions perquè nosaltres sols no podem assumir despeses afegides si volem mantenir el nivell dels serveis que necessitem tots els alcarrassins i alcarrassines. Dolors Gòdia, regidora de Patrimoni de l'Ajuntament d'Alcarràs destaca la importància del pou: Hem d’aprofitar que hi és perquè és una peça de la nostra història. Recuperar-lo és una de les nostres prioritats.


Origens del Pou de Gel

El Pou de Gel d’Alcarràs es va descobrir de manera fortuïta l’any 2016 durant unes obres d’arranjament al carrer dels Timons, té planta circular de 7 metres de diàmetre, ha perdut la cúpula original que el cobria i conserva els 17 troncs paral·lels recolzats a sobre de suports de pedra que permetia apilar el gel. Aquesta circumstància individualitza el pou alcarrassí, original del s. XVII, com a exemple d’una activitat tradicional, la de la conservació i comercialització de gel d’origen natural, que va funcionar arreu del país des de la segona meitat del segle XVI i fins ben entrat el segle XIX, època a la qual es va començar a fabricar gel industrialment.

Comentaris