24.10.2021 |

La Paeria no vol invertir més en l’inacabat Museu del Clima

La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida vol prioritzar el Museu d'Art Jaume Morera i critica la inversió de l’anterior govern en aquest espai

El Museu del Clima i la Ciència, en una vista aèria
El Museu del Clima i la Ciència, en una vista aèria
La Paeria no vol invertir més en l’inacabat Museu del Clima

L’Ajuntament de Lleida ha anunciat que descarta invertir a curt termini en el Museu del Clima inaugurat fa gairebé 4 anys i que actualment està abandonat i inacabat. El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ha assenyalat a l’anterior equip de govern com el responsable de que s’invertís el pressupost del Pla de Barris de la Mariola en aquest edifici i no en les necessitats reals del barri. Rutllant recorda que la situació financera de l'Ajuntament és crítica i que cal prioritzar les inversions.

Museu_MoreraEn l’àmbit cultural l'equip de govern republicà té com a prioritat el Museu d'Art Jaume Morera, inaugurat el 1917 i de titularitat municipal. L’any 2012 es va fer una audiència públic per debatre el futur del museu d'art modern i contemporani de la ciutat i a partir de la qual el govern del PSC va comprometre’s a traslladar el museu al costat de la Panera. El projecte no va prosperar i, en aquest sentit, l’actual consistori recorda que hi ha finançament extern compromès per dur a terme la millora i possible trasllat del centre.

La Paeria pretén elaborar un pla estratègic museístic durant aquesta legislatura, abans que apostar per obres faraòniques que no tinguin en compte la realitat de la ciutat.

Per la seva banda, el Museu del Clima i la Ciència, obra de Jorge Wagensberg i Toni Gironès, és un projecte iniciat al 2010, però que al 2011 es va haver d'aturar per la crisi econòmica. El 2016 es van reprendre els treballs i durant el 2017 es va acabar la primera fase i es va inaugurar l'equipament. Es va finançar amb dos milions d'euros atorgats per la Generalitat a través del Pla de Barris de la Mariola.

Des de la seva inauguració, l’espai museístic havia de ser quelcom allunyat del format clàssic dels museus i havia de comptar amb pèrgola folrada amb fulles que mai es va acabar. L’equipament acull des d’aleshores una exposició permanent dedicada a Joan Oró en l’únic espai tancat del qual disposa el parc on es troba.

La Fundació Lleida 21, encarregada de gestionar el Museu del Clima, va xifrar més de 500 visitants al museu durant el seu primer any de vida.

Entre 2017 i 2019 s’hi van dur a terme algunes activitats familiars sobre ciència, com gimcanes sobre el canvi climàtic, projeccions de cinema o un taller sobre cotxes elèctrics. Al 2019, l’espai va guanyar el Premi d’Arquitectura Espanyola 2019 del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, fet que va despertar curiositat arreu de l’Estat, però sense donar-li continuïtat al reconeixement.Inauguracio museu

Amb l’entrada del govern republicà es va fer palès i el deteriorament evident del Museu i la poca constància en la resolució de les diferents fases d’ampliació i consolidació. L’actual regidor de Cultura critica que el fet de no haver invertit aquells diners a les necessitats reals del barri, ha generat necessitats addicionals a la Mariola. En aquest sentit considera que, l'àmbit museístic de Lleida ha respondre a un pla estratègic i no a una ocurrència en un moment determinat perquè s'acostin unes eleccions.

L'aposta del govern municipal és caminar cap a una realitat on tots els equipaments museístics estiguin coordinats, des del Museu de Lleida, el Jaume Morera, la Panera, el Museu de l'Aigua, el turó de la Seu Vella o el turó de Gardeny. Rutllant reconeix que el Museu del Clima encara no saben quin encaix pot tenir dins d’aquest discurs i aclareix que la intenció es fer una mirada estratègica que permeti treballar en l’àmbit museístic de la ciutat.

La Paeria no vol invertir més en l’inacabat Museu del Clima
comentaris