Plàstics Zero als Mercats de Lleida, la nova campanya de la Paeria de Lleida

La llei prohibirà totalment el lliurament o intercanvi de bosses de plàstic als punts de venda dels mercadets, a partir de l’1 de gener de 2021

Pla obert d'un client d'una de les parades del mercat del Barris Nord que guarda la distància de seguretat mentre es atès, el 2 de maig de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Una de les parades del mercat del Barris Nord. Foto: Anna Berga (ACN).

La regidora de Consum, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Lleida, Marta Gispert, ha presentat, aquest matí, al mercat dels dissabtes, a Pardinyes, la campanya Plàstics Zero als Mercats de Lleida. Amb aquesta iniciativa, la Paeria s’avança a la normativa que a partir de l’1 de gener de 2021 prohibirà totalment el lliurament o intercanvi de bosses de plàstic, siguin de la tipologia que siguin, en els punts de venda dels mercadets, excepte que siguin de plàstic compostable.

La campanya que impulsa l’àrea de Mercats de la Paeria està en la línia de la divulgació sobre responsabilitat, sostenibilitat i la necessària menor generació de residus que es produeix als mercadets.

L’Àrea de Mercats de la Paeria repartirà 10.000 unitats de bosses de paper per a fomentar la conscienciació

En una primera fase, es desplegaran dues accions paral·leles. D’una banda, una campanya d’informació i sensibilització als mercats per evitar que s’usin bosses de plàstic a les parades, ni que es reparteixin a les persones consumidores que van a comprar. I de l’altra, s’ha iniciat el repartiment de 10.000 unitats de bosses de paper que han de servir per a fomentar la conscienciació sobre la necessitat de buscar alternatives que no siguin el plàstic.

La regidora de Consum, Comerç i Mercats recorda que l’eliminació de les bosses ha de ser el resultat de la suma de compromisos col·lectiu, particular i també institucional. En aquest sentit, Marta Gispert ha assenyalat que aquest és un treballa que implica a altres regidories. 

La campanya de sensibilització es durà a terme als mercadets de dijous i dissabte a Camp d’Esports i Pardinyes, respectivament; però també se’n farà difusió amb el repartiment de bosses al Mercat de l’Hort que es realitza a la plaça sant Joan, un cop al mes.

A partir del dia 31 d’octubre d’aquest any, la campanya, entrarà en una nova fase en la qual se sancionarà l’ús d’aquesta tipologia de bosses.


Tal com ha assenyalat la regidoria Gispert, es tracta d’una campanya que interpel·la els paradistes dels mercats de Lleida, però també a totes les persones consumidores que han de ser les primeres a rebutjar aquest tipus de material quan facin les seves compres al mercat i optar per l’ús de carros, bosses d’altres materials, cistelles, etc.

En el context de la campanya per eliminar definitivament les bosses de plàstic dels mercats, la regidora Marta Gispert iniciarà una ronda de contactes amb localitats properes que també celebren mercats ambulants per tal de teixir complicitats i estendre la campanya de manera consorciada amb la resta de municipis de Lleida que mostrin sintonia amb aquesta iniciativa i a l’empara del què marca la llei. 

L’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Mercats, fa mesos que està treballant en la conscienciació de les persones consumidores que van als mercats, però també amb els paradistes que hi venen els seus productes, per tal que rebutgin l’ús del plàstic. Tot plegat, atén un requeriment legal que arrencava l’any 2018 amb el Reial Decret 293/2018, sobre reducció del consum de bosses de plàstic i que, culmina, el dia 1 de gener de 2021 amb la total prohibició d’ús i lliurament de bosses de plàstic. 

comentaris