El Premi Marraco reuneix tota la creativitat dels interns dels Centres Penitenciaris catalans

Les obres guanyadores del concurs es poden visitar fins al 29 de febrer a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, un certamen dedicat a la commemoració dels cinc-cents anys de la mort Leonardo da Vinci 
Exposició de les obres del Premi Marraco 2020 a l'IEI
photo_camera Exposició de les obres del Premi Marraco 2020 a l'IEI

El Premi Marraco, que organitza el Centre Penitenciari Ponent, és el concurs artístic de presons més antic, una convocatòria que ha dedicat la trenta desena edició a commemorar els 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci. Les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes enguany per interns es poden visitar fins al 29 de febrer a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

L'exposició és una selecció de les 130 obres que els interns han presentat al certamen, que incorpora també una projecció perquè els visitants puguin veure totes les obres que hi han concursat

Tercer Premi Pintura Marraco 2019Centre Penitenciari PonentLes creacions són part del treball que els interns han fet als tallers artístics de Brians 1, Brians 2, Dones de Barcelona (Wad-Ras), Lledoners, Mas d'Enric, Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves, a banda del centre penitenciari amfitrió i del Centre Penitenciari d'Andorra.

Els interns han pogut presentar pintures, ceràmiques i escultures i instal·lacions, a dues categories: una de temàtica lliure i una altra dedicada al llegat universal del pintor, dibuixant, escultor, enginyer, arquitecte, músic, filòsof i inventor italià, Leonardo da Vinci.

Primer Premi Pintura Marraco 2019 Centre Penitenciari BriansUn jurat format per artistes locals, juntament amb l'Associació d'Arts de Ponent, el Cercle de Belles Arts i l'Ajuntament de Lleida han escollit els guanyadors, que han estat distingits amb els primers, segon i tercer premis en cadascuna de les categories, així com amb tres premis especials i tres accèssits.

Segon Premi Pintura Marraco 2019, Centre Penitenciari Ponent

El premi artístic més antic dels centres penitenciaris

El Premi Marraco és el concurs més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris. Té el seu origen en la participació d'un pres de Ponent en un concurs de pintura amb motiu de la Festa Major de la ciutat.

La seva obra va guanyar el premi i aquella fita va inspirar l'organització d'un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1984

Inicialment, en el concurs participaven interns del centre penitenciari lleidatà, però aviat es va obrir a la resta de presons de Catalunya.

Els guanyadors:

MODALITAT CERÀMICA

1r: ‘Energia’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

2n: ‘Migración’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

3r: ‘Peixos’, de Daniel A. Victoriano (CP Ponent)

Accèssit: ‘Gerro verd/negre’, de Vejsil Ferhatovic (CP Ponent)

Premi Especial: ‘Rotación’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

MODALITAT PINTURA

1r: ‘Tots dos, tu i jo’, de Mohammed Kahovaji’ (CP Brians 2)

2n: ‘Reflejos’, de Gonzalo Venegas (CP Ponent)

3r: ‘De dentro a fuera’, de Manuel Mármol (CP Ponent)

Accèssit: ‘Perspectiva femenina’, de Gonzalo Venegas (CP Ponent)

Premi especial: ‘Arquetip dels temps’, de Manuel Mármol (CP Ponent)

MODALITAT ESCULTURA I INSTAL·LACIONS

1r: ‘La natura’, de José Miguel Cerrillo (CP Mas d’Enric)

2n: ‘¿Cómo quieres ser hoy?’, de Jaume Balaguer (CP Lledoners)

3r: ‘El cubo’, de Manuel E. Adán (CP Brians 2)

Accèssit: ‘El soroll del pas del temps’, de A. Alonso (CP Andorra)

Premi especial: ‘Creador’, de Rafael Henao (CP Mas d’Enric)

arts escèniques. L’activitat artística fomenta l’adquisició de normes, valors, i actituds prelaborals.

comentaris