S'espera que la manifestació de divendres en defensa del món rural sigui 'històrica'

Sindicats, patronals i ajuntaments, asseguren, el model agrari actual està en situació crítica, i si no es fa res, es perdran molts llocs de treball i es patirà el despoblament de les zones rurals  
Representants de sindicats agraris, patronals i ajuntaments, a l'Ajuntament d'Alcarràs
photo_camera Representants de sindicats agraris, patronals i ajuntaments, a l'Ajuntament d'Alcarràs

Una representació dels agents socials lleidatans, han participat aquest dimecres a Alcarràs en la presentació de la mobilització unitària que s'ha convocat pel divendres al matí a Lleida. Una protesta en defensa del món rural que compta amb el suport de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la patronal Afrucat, així com d'una cinquantena d'alcaldes lleidatans i de la Franja de Ponent.

L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, ha reconegut que es tracta d'una manifestació unitària insòlita, entre sindicats, productors, cooperatives i ajuntaments.

El motiu de la mobilització és el cansament dels pagesos de veure com any rere any les seves rendes baixes i els seus costos de producció s'incrementen

Representants de sindicats agraris, patronals i ajuntaments, a l'Ajuntament d'AlcarràsEzquerra afegeix que aquesta situació, posa en risc les explotacions familiars que han sostingut i fet créixer el territori des de fa cinquanta anys. Hi ha moltes empreses vinculades a aquesta activitat i els alcaldes patim pels llocs de treball i pel despoblament dels pobles, ha dit i tem que aquesta situació sigui el final d'un model de pagesia tal com hem conegut, la qual cosa el preocupa de manera profunda.

El president d'Asaja, Pere Roqué, ha explicat que la manifestació serà multitudinària que fins i tot els han trucat companys de Bilbao que estan disposats a baixar. La situació actual és de les pitjors dels últims cinquanta anys, ha assegurat. No és una crisi, estem davant de la liquidació del món rural si no es canvia l'estructura. Les explotacions agràries familiars, el nostre model productiu, estan en fase de desaparició, alerta. És per això que demana mesures concretes per part de l'Estat i la Generalitat.

Pel que fa a la manifestació, hi haurà 5 columnes: des de Torrefarrera, Albesa, Corbins, AP-2/Avinguda Madrid i Pont Vell

Els responsables d'Unió de PagesosRoqué ha destacat que els tres eixos que donen accés a la plaça Sant Joan (avinguda Francesc Macià, avinguda de Madrid i Pont Vell /avinguda Garrigues) estiguin plenes de tractors. Esperem que sigui la manifestació més gran feta a Lleida per donar a entendre que és un problema greu, ha dit. No va de sindicats, ni organitzacions, ni va d'ajuntaments, sinó que va de persones, ha afegit. És per això que demana també a les botigues de l'Eix Comercial que tanquin unes hores i s'hi uneixin.

Per la seva banda, el representant de la sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, Osvald Esteve, ha explicat que vindrà gent de la Franja a la manifestació perquè el problema no és local sinó que és en l'àmbit català i espanyol.

No pot ser que els pagesos hagin començat la campanya amb molt malestar, desil·lusionats i abatuts, molts joves no engegaran les campanyes i desapareixeran

Representants de sindicats agraris, patronals i ajuntaments, a l'Ajuntament d'Alcarràs, per explicar la manifestació de divendres en defensa del món rural. Imatge del 12 de febrer de 2020. (Horitzontal)És per això que calen mesures curt termini com ara un finançament ràpid, avalat pel departament. Que no hagi d'avalar la família amb les seves propietats. No podem esperar al juny. Ho necessitem ja. Cal agilitzar els tràmits. Que ho avali l'administració, ha dit. També reclamen baixada dels impostos, via mòduls o via IBI, i una subvenció directa per poder tenir una reducció de la seguretat social per poder pagar els nous sous que han imposat pels treballadors del camp.

Tothom ha de tenir un sou digne menys l'empresari, s'han oblidat de l'empresari. Que se'ns descompti la seguretat dels treballadors, total o parcial

A mitjà termini demana un pla d'arrancada i a llarg termini que la fructicultura entri dins la PAC per poder optar a ajuts directes europeus.

Finalment, el president de la Plataforma de la Fruita, Jordi Vidal, ha alertat que estem morint o estem morts perquè dins de la crisi que el sector pateix dels del 2014 la viabilitat de les explotacions està caient i cal canviar les coses. Vidal lamenta que ens omplim la boca de productes de proximitat i km 0 però cal fer molta pedagogia per mentalitzar la gent que s'ha de consumir productes que es produeixen aquí. La sostenibilitat la tenim a casa nostra ajudant els agricultors, assegura.

Vidal reconeix que és un dels pocs joves que s'està atrevint a tirar endavant una explotació agrària i diu que la viabilitat és zero. Els productors estem pagant els plats trencats de la cadena alimentària, diu, i per això, no n'hi ha prou amb canviar una normativa, cal que se'ns donin suport des del govern català, l'espanyol o també des d'Europa perquè un país sense agricultura és un país depenent de tercers, que no es pot subministrar, i no és un país sa, conclou.

Comentaris