Salut comença a vacunar els treballadors de la campanya de la fruita del Baix Segre

La vacunació als treballadors del sector agrari es porta a terme amb la vacuna monodosi Janssen, ja que d'aquesta manera es facilitarà la immunització d'aquest col·lectiu amb una única punxada
Un infermer vacunant un treballador a Soses @SalvadorMiret
photo_camera Un infermer vacunant un treballador a Soses @SalvadorMiret

Salut va començar a vacunar aquest dimecres a uns 300 treballadors de sis empreses fruiteres de Soses. Divendres arribaran 3.600 dosis més, que es posaran al llarg de tot el cap de setmana i de la setmana vinent per tot el Baix Segre en una aposta clara de controlar la epidèmia.

La consellera de Salut, Alba Vergés es va despassar fins a Soses per seguir el primer dia de vacunació, i va destacar que, "tota la feina feta la temporada passada i de forma anticipada, s'està posant ara de manifest, amb molts esforços i molts recursos i sobretot amb la implicació de tots els municipis". Així mateix, ha posat en valor la tasca que es porta a terme de de l'Atenció Primària per avançar en les vacunacions.
 

La consellera de Salut, Alba Vergés, visitant el punt de vacunació a Soses @SalvadorMiretLa vacunació als treballadors del sector agrari es porta a terme amb la vacuna monodosi Janssen, ja que d'aquesta manera es facilitarà la immunització d'aquest col·lectiu amb una única punxada. Segons Vergés, el fet que es vacuni els treballadors d'un sector com és primari, deixant al marge l'edat dels treballadors, no suposa un canvi en l'estratègia de vacunació.

Anem a tot un sector que desenvolupa una tasca intensiva en llocs de treball amb una idiosincràsia molt específica i que inclou totes les persones que hi puguin treballar i que encara no estiguin vacunades", ja que algunes ja ho estan per l'edat que tenen

En una primera fase, es vacunarà les persones que treballen en les empreses que es van adherir al programa de cribratges organitzat pel Departament de Salut a Lleida i el Baix Segre, i de les quals ja es disposa de cens. Aquestes persones seran citades durant les pròximes setmanes en espais municipals o en altres espais habilitats específicament als quals es desplaçarà un equip mòbil de vacunació, o bé als punts de vacunació poblacional.

Una infermera vacunant un treballador a Soses @SalvadorMiretPel que fa a la resta de personal del sector, que treballa en empreses o explotacions agràries que no s'han sumat al programa de cribratges, Salut ha posat en marxa un formulari per recollir els registres nominals dels treballadors i poder planificar, així, la seva immunització. En aquest cas, hi ha la possibilitat que els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses que ho desitgin i que hagin rebut la formació oferta per Salut, administrin les vacunes sota la supervisió del Departament.

Per tal de fer arribar la vacuna a temporers que no disposen de contracte laboral i aquelles que viuen en assentaments il·legals, es comptarà amb la col·laboració dels serveis socials del Consell Comarcal del Segrià i de Creu Roja, que contribuiran a la confecció d'un cens nominal i oferiran una targeta sanitària individual provisional a aquelles persones que no la tinguin, per tal que Salut pugui administrar-los el vaccí.

Alba Vergés també ha explicat que Salut està en contacte i hi ha hagut treball conjunt amb el Departament de Sanitat del govern de l'Aragó per "coordinar el millor possible" la vacunació als treballadors d'empreses fruiteres en ambdós territoris.

Però que ens interessa a tots és poder vacunar com més gent millor i com més aviat millor, en  el cas de l'Aragó, la vacunació en aquest sector començarà divendres

La campanya de recollida de la fruita ocupa cada any més de 20.000 persones a Lleida entre maig i setembre, a les quals s'encara ara la vacunació. Tanmateix, cal tenir en compte que una part d'aquestes estan ja immunitzades dins l'estratègia poblacional de vacunació. A la vegada, Salut preveu finalitzar aquesta setmana la fase inicial de cribratges que s'efectuarà durant tota la campanya de la fruita en empreses agràries lleidatanes. Des del Departament no preveuen facilitar les dades fins que acabi aquesta primera ronda tot i que han apuntat que, fins ara, han estat molt pocs els positius detectats.


Cua de treballadors esperant per vacunar-se a Soses @SalvadorMiret

Empreses i treballadors valoren positivament la vacunació al sector agrari

Per la seva banda, les empreses agràries del Baix Segre i els treballadors d'aquestes valoren positivament que s'hagi començat a vacunar el sector. "Som sector primari i, fins ara, no se'ns havia tingut en compte com a tal i està bé que l'esforç que hem fet tingui ara aquest reconeixement", ha indicat Joan Lozano, responsable de Fruits Sant Miquel-La Coma de Soses. Salut va dur a terme un cribratge la setmana passada en aquesta empresa i tots els 114 treballadors que hi van participar van donar negatiu, que són els mateixos que aquest dimecres han rebut la vacuna de Janssen.

Hiba, una treballadora de la mateixa empresa, ha explicat que l'any passat tenia més por pel tema del virus "però el fet que la gent es vacuni enguany fa que la situació estigui millor". "Em sembla bé que ens vacunin perquè l'any passat ho vam passar molt malament a l'empresa perquè vam tenir molts afectats i la plantilla es va veure reduïda i, per seguretat i prevenció, es millor vacunar-se ja", ha indicat Xavier Malgrat, també treballador de Fruits Sant Miquel.

Comentaris