El Consell Comarcal del Segrià impulsa un programa de suport a la salut mental i emocional dels joves

La iniciativa posa en marxa accions per prevenir, protegir i promoure la vida saludable en la població juvenil en l’àmbit de la salut mental

Programa Salut Mental i Emocional Juvenil de l'àrea de Joventut del Consell Comarcal del Segrià
photo_camera Programa Salut Mental i Emocional Juvenil de l'àrea de Joventut del Consell Comarcal del Segrià

El Consell Comarcal del Segrià ha començat aquest curs el programa 'Salut Mental i Emocional Juvenil', destinat a impulsar accions per prevenir, protegir i promoure la vida saludable en la població juvenil en l’àmbit de la salut mental.

Té com a objectius la detecció precoç, formació i intervenció en salut mental i emocional juvenil

Aquest programa busca intervenir de forma precoç a aquelles persones que ho necessitin i dotar les persones joves de les eines per recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant de circumstàncies adverses. 

El servei de detecció, formació i intervenció en salut mental i emocional juvenil es fa en instituts de la comarca sota la direcció tècnica d’Isaac Lloveras, psicòleg i sociòleg d’Aimentia HealthTech, amb el suport de tot un equip de professionals.

El projecte consta de diferents fases i es durà a terme durant tot l’any. En una primera fase preparatòria es fa la planificació i coordinació; posteriorment es fa la distribució de qüestionaris per a la detecció de problemàtiques i valoració de l’estat mental i emocional del col·lectiu; finalment, es passa a la fase de dinamització mitjançant tallers formatius en salut mental i emocional per a l’alumnat de 2n d’ESO dels instituts del Segrià.

Les sessions de formació en instituts ja s’han començat a implementar, concretament a l’INS Canigó d’Almacelles, a l’INS d’Almenar i a l’INS d’Alpicat, i properament se celebraran a l’INS Seròs

L’última fase és la de seguiment, ja que s’hauran pogut detectar algunes persones que necessiten un suport específic més enllà de la formació bàsica obtinguda i se’ls informarà i derivarà cap als recursos disponibles. La darrera fase és la que inclou l’informe final de resultats i avaluació del projecte.

Cal recordar que a Catalunya s’estima que entre el 10% i el 20% dels adolescents pateixen algun trastorn mental, i que el suïcidi ja és la primera causa de mort entre les persones joves. La crisi sanitària i social de la COVID-19 han provocat un empitjorament generalitzat en aquest àmbit de la salut mental i emocional.

Comentaris