Soses estrena l’Espai Memòria de la Batalla del Segre

La jornada ha inclòs una recreació històrica, una exposició de peces de la vida dels soldats als front i una visita guiada a les trinxeres

Espai Memòria de la Batalla del Segre de Soses
photo_camera Espai Memòria de la Batalla del Segre de Soses @Diputació de Lleida

Aquest diumenge ha tingut a lloc la inauguració de l’Espai Memòria de la Batalla del Baix Segre al Tossal de Sant Miquel, que restarà obert a l’ermita de Sant Miquel de Soses.

Soses ha materialitzat un exercici de memòria històrica i cultural ja que fou una de les zones més castigades per la Guerra Civil

A les acaballes de l’any 1938, i en el marc de la Guerra Civil espanyola, el Baix Segre va ser l’escenari d’una virulenta batalla. Entre els dies 7 i 22 de novembre d’aquell any, els combats van ser presents al marge dret del Segre entre Soses i Serós. Ara, prop de complir-se 84 anys d’aquest combat, l’Ajuntament del municipi ha iniciat una tasca de recuperació de tot el que envolta aquells fets.

En aquest sentit, s’han recuperat arqueològicament unes trinxeres franquistes a llevant del Tossal, s’ha pintat un mural en la façana sud de l’ermita de Sant Miquel que reprodueix un plànol de la situació de les forces republicanes durant els combats, s’ha instal·lat una cartellera i un faristol amb extensa informació sobre la guerra civil a Soses i sobre la batalla, i també s’han instal·lat diferents elements museogràfics que evoquen aquells moments d’ara fa més de vuit dècades. 

Pel que fa al programa d’actes del passat 1 de maig, la jornada començà amb una recreació històrica a càrrec del Grupo de Recreación Històrica Ejército del Ebro, que ha inclòs la presència de soldats, de comandaments i d’un camió de l’època. Pel que fa a l’exposició, s’hi han pogut veure peces de la vida quotidiana dels soldats al front, recuperades en diferents camps de batalla de la Guerra Civil.

També s’ha ofert una visita guiada i una introducció història a càrrec de Joan-Ramon González, arqueòleg i president de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, així com una visita a les trinxeres a càrrec de Núria Cabañas, arqueòloga de Cat Patrimoni i directora de la intervenció arqueològica.

El programa també ha inclòs la representació teatral ‘Mort a les cunetes’, un homenatge a les víctimes de la repressió franquista a càrrec de Joan Valentí que recrea la Fossa de Can Maçana, amb l’afusellament de nou republicans el 9 de febrer de 1939 a la presó de Manresa i la fuga d’un d’ells, Josep Nin, que ho va poder explicar.

Finalment, s’ha pogut gaudir de les ‘Cançons de trinxera’, una actuació musical en què Ramon Redorta ha interpretat les cançons que els soldats cantaven durant la Guerra Civil. Un vermut de trinxera ha posat fi als actes programats, que han estat organitzats per l’Ajuntament de Soses amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

Comentaris