Tot a punt a Aitona per a la 1a fira de la cervesa Aitona Zythos Beer by San Miguel

L’esdeveniment tindrà lloc del 15 al 17 de setembre, coincidint amb la commemoració del 25è aniversari de la cervesa Zythos, elaborada en homenatge al patrimoni cerveser descobert al jaciment de Genó

Tot a punt a Aitona per a la 1a fira de la cervesa Aitona Zythos Beer by San Miguel
photo_camera Tot a punt a Aitona per a la 1a fira de la cervesa Aitona Zythos Beer by San Miguel

Aquest mes de setembre Aitona acollirà la primera edició de l’Aitona Zythos Beer by San Miguel, una nova fira de la cervesa amb seu a casa nostra amb la qual es vol treure a relluir, dignificar i donar a conèixer l’estret vincle que manté Aitona amb aquest producte gastronòmic. L’esdeveniment, que tindrà lloc del 15 al 17 de setembre, compte amb un ampli programa d’activitats amb propostes culturals i gastronòmiques.

Amb la cervesa com a eix vertebrador, la plaça del pavelló poliesportiu d’Aitona s’omplirà de tastos, maridatges, gastronomia i música per rendir un homenatge a aquesta beguda amb la que té vincles arcaics, ja que les restes més antigues de cervesa es van descobrir en un parell de tenalles trobades en el jaciment de Genó

L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament d’Aitona a través del projecte Fruiturisme, i Cervezas San Miguel, començarà el divendres 15 de setembre amb la deguda inauguració i una actuació musical a càrrec del grup Claquera a l’Espai Magna.

L’endemà dissabte, 16 de setembre, el matí començarà amb la taula rodona “25 anys de Zythos al jaciment de Genó”; i durant tot el dia es faran tastos maridats amb figues, xocolata, formatge i melmelada de préssec per un preu de 5€. Al migdia es farà una actuació musical a càrrec de Mackaulin; a la tarda, un servei de tatuatges, una ruta guiada en bici per alguns dels espais més emblemàtics d’Aitona, l’espectacle infantil de la mà del grup La Cremallera, i una visita al nucli antic; i a la nit, l’actuació d’Eznix i la Festa Flaix FM amb DJ Sergi Domenech i Hector Ortega.

Finalment diumenge 17 de setembre tindrà lloc una caminada fins a Genó, una nova ruta guiada en bici, tasts maridats i l’actuació de Faby. A més, al llarg de tots els dies hi haurà servei de tapes variades, hamburgueses i altres propostes gastronòmiques.

Els tasts i maridatges tindran, a més, un paper molt rellevant durant tot el cap de setmana. Així, el beer sommelier de Cervezas San Miguel oferirà el divendres, coincidint amb la inauguració, vàries sessions per a donar a conèixer la nova Mahou Rosé, i per a oferir maridatges amb productes de la terra com ara el préssec, la figa i la xocolata. La resta del cap de setmana s’oferiran diversos tipus de cervesa segons el producte amb el qual es maridi.

Les restes de cervesa més antigues d’Europa

Van ser l’historiador José Luis Maya i l’arqueòleg Jorge Juan Tresserras els encarregats de certificar el gran descobriment. El primer, confirmava la troballa al jaciment d’Aitona de les restes de cervesa més antigues trobades fins aleshores a Europa; mentre que el segon, especialista en Arqueologia de l'Alimentació, va estudiar els sediments de cervesa trobats en dues grans tenalles, datant-los 500 anys abans que els alemanys comencessin a fer les primeres “rosses”, és a dir, d’una antiguitat d’uns 1.100 anys.

Per celebrar la satisfacció d'haver trobat a Lleida l'origen europeu de la cervesa, el grup Cervezas San Miguel, l'any 1998 i de manera artesanal, va elaborar a partir de la fórmula del poblat de Genó, una cervesa a la qual donà el nom de " Zythos", (cervesa en grec). Nom que ara es recupera per a aquesta nova festa de la cervesa.

Comentaris