La UdL presenta un sistema per reduir l’ús de fitosanitaris en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics

Finca de fruiters a la comarca del Pla d'Urgell
photo_camera Finca de fruiters a la comarca del Pla d'Urgell

El Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal ha presentat DOSA3D, un sistema de gestió de tractaments per a reduir l’ús de fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament.

Aquest projecte s’ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla Nacional R+D i és fruit de l’ampliació del sistema DOSAFRUT, emprat tan sols en arbres fruiters, i que ara abraçarà també vinyes, oliveres, ametllers i cítrics.

Les proves inicials realitzades a Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d'Exportadors de Cítrics d'Alcanar, Cítrics Terres de l'Ebre i Vivers Alcanar han demostrat els estalvis de producte fitosanitari sense perdre eficàcia i que suposarien un estalvi anual d’uns 50 milions d’euros.

DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques de la plantació i establir-la òptimament a partir del volum de caldo adaptat a les necessitats de l’aplicació. El sistema es pot emprar amb tot tipus de polvoritzador hidràulic, sempre que estigui degudament calibrat.

El sistema es pot instal·lar en català, castellà i anglès a través del web www.dosa3d.cat o a Google Play per a Android. Aviat estarà també disponible en sistemes iOS.

comentaris