La UdL excavarà a partir de l'estiu el poblat ibèric del Gebut, a Soses

La universitat també estudia la possibilitat de crear una Càtedra sobre el turó de la Seu Vella

Pla general de dues persones observant el jaciment iber del Gebut, a Soses, l'octubre de 2016. (Horitzontal)
photo_camera Pla general de dues persones observant el jaciment iber del Gebut, a Soses, l'octubre del 2016 / foto ACN

La Universitat de Lleida, (UdL) desenvoluparà un projecte de recerca, recuperació patrimonial i valoració social del poblat ibèric del Gebut, al terme municipal de Soses, gràcies al conveni signat aquest dimecres amb l'Ajuntament d'aquesta població del Baix Segre. El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL, que s'encarregarà dels treballs, té relació amb aquest jaciment des de l'any 1987 quan va fer uns primers treballs de consolidació i aixecament planimètric. D'altra banda, també s'ha acordat la possibilitat de crear una càtedra universitat-empresa sobre el turó de la Seu Vella, a petició de l'Associació d'Amics del monument. Suposaria fer un pas més respecte a l'actual Seminari permanent, que cada any ofereix cursos monogràfics amb professorat de la UdL i que justament aquesta setmana ha iniciat la seva tercera edició.

El poblat ibèric del Gebut, que va estar ocupat entre els segles V i II abans de Crist

Segons ha explicat el professor de la UdL, Joan López, els treballs al poblat del Gebut començaran la segona quinzena de juliol amb una fase preparatòria, per poder després iniciar campanyes anuals que s'inclourien als programes quadriennals d'intervencions de la Generalitat.

El poblat ibèric del Gebut, que va estar ocupat entre els segles V i II abans de Crist, s'estén en una superfície d'uns 4.000 metres quadrats. Va ser excavat els anys 1941 i 1942, però la manca de continuïtat dels treballs ha provocat una sistemàtica degradació de les estructures posades al descobert. ''La part excavada en el cim del turó només constitueix una minsa mostra de la seva superfície total'', asseguren els arqueòlegs, que creuen que el poblat va tenir una ocupació més llarga de la que es creu

El conveni que han signat aquest dimecres el rector de la UdL, Roberto Fernández, i l'alcalde de Soses, Isidre Mesalles, té una durada de dos anys renovables. 

Pel que fa al suport a la Seu Vella, el rector ha firmat aquest dimecres un acord amb el president de l'Associació d'Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, per a la realització i la difusió d'activitats formatives i culturals, especialment les relacionades amb el monument i el seu turó. La UdL col·labora des de fa anys amb l'entitat, a través de la seva Facultat de Lletres. L'acord s'estableix per tres anys, prorrogable per períodes iguals successius. 

Comentaris