23.05.2022 |
Territoris.cat

Uns 300 pagesos catalans i aragonesos tallen l'A-2 a Soses per reclamar mesures contra la crisi de preus de la fruita

Persones a l'A-2 fora del vehicle i la cua de cotxes i camions pel tall de l'A-2 a Soses
Persones a l'A-2 fora del vehicle i la cua de cotxes i camions pel tall de l'A-2 a Soses
Uns 300 pagesos catalans i aragonesos tallen l'A-2 a Soses per reclamar mesures contra la crisi de preus de la fruita

Prop de 300 pagesos catalans i aragonesos han tallat aquest divendres l'autovia A-2 a l'alçada de Soses per reclamar mesures contra la crisi de preus a la fruita dolça, especialment la de pinyol. La protesta ha generat retencions de diversos quilòmetres en ambdós sentits de la marxa (entre 4 i 5 segons els Mossos i 20 segons els convocants).

Durant un dels talls, els pagesos han repartit préssecs entre els conductors i ocupants dels vehicles que estaven aturats al mateix temps que els han explicat el motiu de la mobilització. Es tracta de la primera gran manifestació unitària del sector que ha comptat amb suport de totes les organitzacions agràries i alcaldes de la zona. Consideren insuficient l'ampliació de prop de 20.000 tones de retirada aprovada ahir dijous per la Comissió Europea i demanen un pla xoc per evitar una situació catastròfica..

La convocatòria de la protesta ha tingut lloc a les nou del matí a la rotonda de la sortida 446 de l'A-2, a Soses. Poc a poc han anat arribant els pagesos d'una banda i altra del límit entre Catalunya i Aragó i pels volts de les deu del matí, una comitiva d'uns 10 tractors ha començat a baixar cap a l'autovia per iniciar el tall. Prèviament agents dels Mossos d'Esquadra i també de la Guàrdia Civil a la part aragonesa ja han començat a aturar el trànsit, que no s'ha desviat per cap via alternativa.

Els pagesos reparteixen fruita als conductors aturasts a l'A-2Darrera dels tractors han baixat cap a l'autovia els agricultors encapçalats per una pancarta on es podia llegir en castellà 'En defensa de la fruta. Por unos preciós justos' i on hi figuraven els logotips de totes les organitzacions sindicals i la plataforma en Defensa de la Fruita, que són els quins han convocat la mobilització. La pancarta estava sostinguda pels líders sindicals però també per molts alcaldes de la zona i també hi havia l'eurodiputat Francesc Gambús. 

El president del sindicat Asaja, Pere Roqué, ha destacat la importància que tant des de Catalunya com Aragó s'hagi decidit fer aquesta mobilització conjunta perquè ''és un problema comú que afecta fins a 30.000 famílies'' de la vall de l'Ebre. En aquest sentit, ha advertit que segurament, la d'aquest divendres no serà la darrera mobilització del sector perquè es preveu un ''hivern calent'' quan els productors comencin a rebre les liquidacions de la fruita i vegin les pèrdues de més de 20 cèntims per quilo de fruita produït.

De la seva part, el coordinador general de la Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, ha assegurat que Europa té recursos suficients per fer front a la situació que pateix el sector i en aquest sentit ha lamentat que els sectors mediterranis sempre són ''l'aneguet lleig'' de la conjuntura europea. Caball considera que el Ministeri d'Agricultura té ''poca valentia'' pe demanar el que pertoca i espera que això no sigui degut al fet que la major part de producció es troba a Catalunya.

El responsable de la fruita dolça del sindicat JARC, David Borda, ha celebrat la postura ''unitària de la concentració'' perquè representa l'agrupació de tot el sector tot i les ''desavinences'' que sorgeixen. Borda ha remarcat les mesures que s'han reivindicat com la indispensable retirada de fruita però també la condonació de la Seguretat Social del 2017 per al sector de la fruita dolça; les ajudes directes; o que a partir de l'1 de gener de 2018 cada camió que surti per a la exportació de fruita, a la frontera se li demani de forma obligatòria, la factura amb el preu i els quilos que porta.

Uns 300 pagesos catalans i aragonesos tallen l'A-2 a Soses per reclamar mesures contra la crisi de preus de la fruita
comentaris