Veïns del Barri Antic de Lleida porten Paeria, Generalitat i Estat a la Fiscalia

Denuncien que en dos mesos "no s'ha fet res" i s'han incomplert les instruccions del decret d'alarma
Representants de veïns del Centre Històric a la porta dels jutjats de Lleida per presentar la denúncia a la Fiscalia. Imatge del 18 de juny de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Representants de veïns del Centre Històric a la porta dels jutjats de Lleida. Foto: Som veïns

La plataforma veïnal Som Veïns de Lleida ha presentat aquest dijous una denúncia davant de la Fiscalia contra la Paeria, la Generalitat i l'Estat per no haver garantit la salut ni la seguretat dels ciutadans del Centre Històric durant la pandèmia. Recorden que el 29 d'abril van alertar que començava a arribar gent per treballar a la campanya agrària, que dormien al carrer i que incomplien les mesures de seguretat i que des de les administracions "no s'ha fet res".

"S'ha estat incomplint el decret d'alarma i les instruccions dels ministeris que regulen la mobilitat entre territoris, la distància mínima, els grups de gent, els horaris o les mascaretes", denuncia un dels portaveus de la Plataforma, Òscar Lanza.

Expliquen que la denúncia l'han presentat davant "l'incompliment reiterat i continuat de l'obligació de les administracions de garantir i protegir la salut i la seguretat dels ciutadans". "El que és una evidència és que en dos mesos no s'ha fet res al Centre Històric", lamenta Lanza, que explica que la nit del 16 al 17 de juny, l'Ajuntament, en col·laboració amb entitats, va proporcionar mascareta i allotjament a alguns dels nouvinguts que dormen al carrer i no entén "per què no s'ha fet res abans".

Recorda que des de l'inici de l'estat d'alarma s'ha anat denunciant aquesta situació per totes les vies possibles, tant a l'administració com als serveis d'emergència i a través dels mitjans de comunicació però que "totes aquestes actuacions han estat inútils". Denuncien que "cap de les tres administracions implicades ha actuat per revertir l'abandonament d'aquesta zona de la ciutat i complir els requeriments legals vers la situació de risc sanitari". I per tant, conclouen a la denúncia, "s'ha abocat als veïns del barri a una situació de perill psicosanitari sense precedents".

Els veïns del Centre Històric de Lleida denuncien fa anys la inseguretat, incivisme i tràfic de drogues al barri però alerten que la situació "s'ha agreujat amb la pandèmia". "Encara ara hi ha gent que continua dormint al carrer i que no respecta les mesures de seguretat que s'han de prendre", explica Lanza. "Mai es parla dels veïns, estem al final de la llista o fins i tot no hi som", lamenta.

Comentaris