216 municipis de la Demarcació de Lleida poden optar a ajudes del Fons Next Generation

Els consistoris interessats poden presentar els seus projectes per valor de fins a 6 milions d'euros

Ajudes Next Generation de la UE
photo_camera Ajudes Next Generation de la UE

Un total de 216 municipis de Lleida poden optar a la nova línia d'ajudes Next Generation de la Unió Europea per les poblacions de menys de 5.000 habitants.

Aquestes ajudes s'adrecen a projectes de transició ecològica i de transició digital i poden arribar a cobrir el 100% del cost de l'actuació

Tal i com es va explicar el passat divendres 3 de setembre a la jornada informativa 'Fons Next Generation. Una oportunitat històrica pel territori', a La Llotja de Lleida, els projectes poden anar dels 40.000 als 3.000.000 d'euros.

Cada municipi, però, pot presentar diverses actuacions, integrades en un projecte únic, per un valor total de 6 milions d'euros.

Els projectes han d'estar relacionats amb 5 àmbits: reducció de la demanda i el consum energètic en edificis i infraestructures públiques; instal·lacions de generació elèctrica renovable per a autoconsum; instal·lacions de generació tèrmica renovable i xarxes de calor i fred; lluita contar la contaminació lumínica, enllumenat eficient i intel·ligent, smart rural i TIC, i mobilitats sostenible.

Els municipis que presentin actuacions relacionats amb un o dos àmbits poden optar a ajuts que cobreixin el 85% de l'actuació, mentre que els que presentin iniciatives lligades a tres o més àmbits recuperaran el 100% de la inversió

La jornada 'Fons Next Generation. Una oportunitat històrica pel territori' va aplegar un centenar d'alcaldes, regidors, tècnics i secretaris d'ajuntaments, així com presidents de consells comarcals, de la demarcació de Lleida i de la Franja.

Una vintena de municipis de la demarcació han mostrat ja un interès ferm per acollir-se a aquestes ajudes europees, i s'espera que ens propers dies aquesta llista es vagi incrementant. 

Es tracta d'una oportunitat única i que difícilment es repetirà per als municipis de menys de 5.000 habitants, que tenen molts menys mitjans que els grans per modernitzar-se cap a un model digital i sostenible.

El 5 de novembre s'obre el termini per presentar projectes i aquests s'aniran aprovaran per ordre d'arribada

Els projectes aprovats han d'estar executats i justificats en 24 mesos.

Els fons Next Generation per a la transformació, recuperació i modernització de l'economia abasten molts àmbits i tenen l'objectiu de transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. Han restat creats per les institucions europees, amb una dotació global de 750.000 milions d'euros, per finançar projectes transformadors.

L'estratègia d'inversions i reformes de la UE té un triple objectiu: donar suport a curt termini a la recuperació després de la crisi sanitària, impulsar a mig termini un procés de transformació estructural, i portar a terme a llarg termini un desenvolupament més sostenible i resilient des del punt de vista econòmico financer, social, territorial i mediambiental.

Els fons suposen un total de 145.000 milions euros, i és previst que en dos anys es gasti el 70% del total

En aquest context, els nous instruments comunitaris de finançament Next Generation EU proporcionen una ocasió extraordinària per concretar aquesta estratègia i contrarestar així l'impacte de la pandèmia sobre la inversió i l'activitat econòmica.

Comentaris