El 24% dels catalans renuncia al dentista i l’11% al psicòleg per no poder-ho pagar, segons una enquesta d’Oxfam

Prop de la meitat de la població a l’Estat ha hagut de retallar les despeses bàsiques de la llar per la inflació

female-stomatologist-curing-dental-cavity-with-ass-2023-11-27-04-57-25-utc-By olesyaklyots
photo_camera L'estudi revela que un 24% dels enquestats ha hagut de renunciar a tractament especialitzat de dentista per no poder permetre-s'ho - Foto: By olesyaklyots

 El 24% dels enquestats a Catalunya en un estudi d’Oxfam Intermón afirma que ell o algú de casa seva ha hagut de renunciar a tractament especialitzat de dentista per no poder permetre-s’ho i l’11%, a tractament psicològic. L’Enquesta de Desigualtats Múltiples a Espanya, que es presenta aquest dimecres i que es basa en 4.102 entrevistes -699 a Catalunya-, revela que prop de la meitat de la població a l’Estat (46%) manifesta que ha hagut de reduir les despeses bàsiques de la llar (electricitat, aigua, calefacció) en l’últim any, i en el cas de les dones, aquest percentatge arriba al 50%. El 34% de la població espanyola compra menys menjar per problemes econòmics i el 38% no té prou diners per afrontar imprevistos superiors a 600 euros.

Les dades a Catalunya també mostren que un 52% dels enquestats dedica entre un 30% i un 50% dels ingressos a pagar el lloguer i un 19%, entre el 50% i el 70%. Aquests percentatges són superiors als del conjunt de l’estat espanyol, on el 46% hi dedica entre el 30% i el 50% dels ingressos i el 16%, del 50% al 70%.

El 76% de la població a Catalunya considera que existeixen desigualtats socials. Fomentar una ocupació de qualitat és la mesura que els catalans creuen que seria més útil per lluitar contra la desigualtat, seguida per un habitatge digne i un sistema educatiu públic i de qualitat. El salari mínim interprofessional és la mesura econòmica que més acceptació té, amb una nota de 7,4, i la renda bàsica universal, la que menys (5,7).

Tot i aquestes realitats, el 64% dels catalans diuen que estan satisfets amb la seva vida laboral i prop de la meitat (48%) ho està amb la situació econòmica personal. 

Pel que fa a l’estat espanyol, les dades mostren que més de la meitat de la població va haver de fer retallades significatives en el cistell de la compra, roba i calçat i lleure. Un 40% assegura que ha hagut de comprar menys carn o peix i el 32%, menys fruita i verdura. El 43% no se'n pot anar de vacances una setmana a l'any.

Les dones i les persones racialitzades presenten, de mitjana, taxes de renúncia superiors, i entre les persones amb un baix nivell socioeconòmic les retallades es disparen fins a 10 punts per sobre de la mitjana de la població en aquest sentit. D'altra banda, la qualitat de l'ocupació i l'accés a l'habitatge es troben entre les principals preocupacions de la població espanyola.

Comentaris