El 35,6% de les persones ateses per Creu Roja Lleida no tenen cap ingrés mensual estable

El 30% de les persones enquestades en el 3r informe sobre els efectes de la Covid-19 no havien demanat mai ajuda
 

Cedida per la Creu Roja Lleida
Pla mitjà on es pot veure una voluntària de la Creu Roja Lleida repartint targetes aliment. (Vertical)
photo_camera Una voluntària de la Creu Roja Lleida repartint targetes aliment - Foto: cedida per la Creu Roja Lleida

El 35,6% de les famílies lleidatanes ateses i enquestades per la Creu Roja arran de la pandèmia no tenen cap ingrés mensual estable per poder cobrir les seves necessitats bàsiques. De fet, 3 de cada 10 no havia demanat mai ajuda bàsica a cap entitat (un 30%). Aquestes són algunes de les conclusions del 3r informe de L'Observatori "Impacte de la Covid-19 en l'alimentació de la llar" que s'ha elaborat a partir de les enquestes fetes dels mesos de maig i juny a un total de 1.012 persones arreu de Catalunya, 143 de les quals a la demarcació, dins el Programa Ajuda Humanitària de l'ONG, en col·laboració amb el Departament de Drets Socials.

Segons l'estudi, el 37% dels enquestats afirmen que han baixat els ingressos mensuals d'1 o més membres de la llar i només el 33,5 de les famílies tenen un salari com a principal font d'ingressos.

De fet, en el 41,2% dels enquestats, l'alimentació familiar prové de donacions d'entitats

 Una altra dada que l'entitat destaca és que el 49,6% no disposa de beca menjador per a cap dels seus fills.

Des de l'inici de la pandèmia i fins a mitjans d'octubre de 2021, més de 35.000 persones a les comarques de Lleida han rebut atenció humanitària de primera necessitat (aliments i altres productes bàsics) a través del pla Creu Roja RESPON, en el marc del qual s'han fet 397 entregues de bolquers, 3.992 ajudes econòmiques (a través de targes d'alimentació) i s'han fet 1.161 assessoraments sobre drets socials.


Més inseguretat alimentària a les llars

Segons indiquen les dades, un 42% de les persones pateixen algun grau d'inseguretat alimentària (lleu, moderat o sever) i un 90,2% considera que la seva família necessitarà l'ajuda de Creu Roja en els propers mesos.

Així, gairebé un 23% de les persones enquestades reconeixen que, per manca de recursos, en la seva llar han deixat algun cop de tenir una alimentació saludable; i un 20,9% afirmen que alguna vegada un adult de la família ha patit gana però no ha menjat i un 19,56% dels casos asseguren que algun adult de la seva llar només va menjar una vegada al dia o no va menjar durant tot el dia i un 11% en el cas de menors de 18 anys.
 

Subvenció de 2 milions d'euros per garantir l'alimentació infantil

Per contribuir a fer front a aquesta situació, el Departament de Drets Socials ha aprovat una nova subvenció de 2 milions d'euros a Creu Roja per atendre les necessitats bàsiques de famílies amb infants i joves d'arreu de Catalunya. Aquesta quantitat permetrà la distribució d'ajudes econòmiques i lots de productes alimentaris i d'higiene per combatre el risc de pobresa infantil i prevenir altres situacions de risc que se'n puguin derivar.

El desembre passat, la Generalitat i l'organització humanitària ja van signar un conveni de 4 milions d'euros per donar cobertura a les necessitats bàsiques de 14.000 famílies amb infants a càrrec durant 6 mesos, amb un total de 42.000 ajudes

Comentaris