Restaurants de la demarcació de Lleida participen en la campanya 'Aprofitem els aliments'

Acció Climàtica impulsa la campanya de sensibilització amb la participació de divuit restaurants de tot Catalunya

 

 

photo_camera El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció, Joan Gòdia i Tresánchez i la xef Ada Parellada durant la presentació de la campanya al restaurant Semproniana - Foto: Dept. Acció Climàtica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa aquest any la campanya Aprofitem els aliments que desenvoluparà fins a finals d’octubre amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció, Joan Gòdia i Tresánchez, ha manifestat la voluntat de fer d’aquesta campanya “un referent” i “ajudar a conscienciar a la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari

Presentació de la campanya "Aprofitem els aliments" al restaurant Semproniana

A partir del 26 de setembre i fins al 6 d’octubre, s’han organitzat un total de 18 sopars o dinars Gastrorecup a diferents restaurants gastronòmics amb joves cuiners de Catalunya. La xef Ada Parellada serà la padrina de cada trobada, que estan obertes a tothom, dissenyarà els menús, farà l’acompanyament i la formació als cuiners ambaixadors.

Els restaurants que formaran part dels Gastrorecups d’enguany són: Semproniana (Barcelona), CETT Hotel (Barcelona), Bar Verat (Santa Coloma de Gramanet), Can Perico (Santa Perpètua de la Mogoda), Albert Guzman (La Ràpita), Antic Molí (Ulldecona), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Gami (Cambrils), Can Xapes (Cornellà del Terri), Normal (Girona), Casamar (Llafranc), Escola d’Hostaleria de Girona, La Boscana (Bellvís), La Cava (Tàrrrega), L’Antic Forn (Cervera), Xopluc (La Fuliola) i Hotel Pessets (Sort).

ACCIÓ CLIMÀTICA
El restaurant Semproniana va acollir la presentació de la campanya impulsada per Acció Climàtica 'Aprofitem els aliments'

El dissabte 7 d’octubre el Departament, amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, la Plataforma Aprofitem els Aliments i l’Ajuntament de Tarragona, entre altres entitats locals, organitza el Gran Dinar d’Aprofitament a Tarragona a la Plaça Corsini de Tarragona. El dinar és popular i gratuït i el menjar s’elaborarà amb aliments recuperats fruit d’espigolades en camps i de recollides d’excedents en mercats i la recuperació d’aliments en comerços locals de la zona, i hi participaran persones voluntàries d’entitats locals.

El Departament, conjuntament amb la Fundació Espigoladors, organitza el 8 d’octubre la tercera Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari simultàniament a Lleida, Tarragona, Baix Llobregat i la conca de la Tordera, on persones voluntàries podran contribuir a la recuperació de fruita i verdura que anirà destinada a entitats socials

I, finalment, Reus acollirà el 17 d’octubre la jornada Aprofitem els aliments, organitzada anualment pel Departament d’Acció Climàtica, té com a objectiu donar visibilitat a diversos projectes relacionats amb la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Aquest any, se centrarà en projectes d’aprofitament alimentari a la zona de Tarragona i les Terres de l’Ebre i en la recerca i la innovació en la prevenció del malbaratament alimentari.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció, Joan Gòdia i Tresánchez, ha manifestat la voluntat de fer aquesta campanya “un referent” i “ajudar a conscienciar a la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari”.

A Catalunya, segons l’estudi realitzat el 2012 per l’Agència de Residus de Catalunya, el malbaratament alimentari a Catalunya, tenint en compte les darrera baules de la cadena alimentari (des del comerç minorista i la restauració fins al consumidor final), és de 262.471 tones anuals, el que suposa aproximadament un 35 kg/persona/any o un 7% dels aliments adquirits durant un any.

La campanya Aprofitem els aliments forma part de l’estratègia del Departament d’Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular.

Més informació a www.aprofitemelsaliments.cat

Comentaris