Capella i Sánchez acorden doblar les freqüències de Rodalies a Lleida abans de final d'any

Després de la trobada, a la seu de la Generalitat a Madrid, Ester Capella ha explicat que, per contra, no hi ha hagut avenços pel que fa a l'aplicació de la llei d'habitatge.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, amb la consellera de Territori, Ester Capella, en una reunió al Ministeri de Transports - Foto: Andrea Zamorano (ACN)
photo_camera La ministra de Transports, Raquel Sánchez, amb la consellera de Territori, Ester Capella, en una reunió al Ministeri de Transports - Foto: Andrea Zamorano (ACN)

La consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, han pactat doblar les freqüències de Rodalies a Lleida abans que acabi l'any. És un dels acords que han assolit en la trobada que han mantingut aquest dimecres a la seu del Ministeri i que ha durat unes quatre hores. Capella ha denunciat les deficiències de Rodalies, però ha defensat que "ja és una millora del servei".

La línia que duplicarà freqüències és l'R12 i es farà amb dos milions d'euros anuals que aportarà la Generalitat. En roda de premsa a la seu de la Generalitat a Madrid després de la trobada, Capella ha explicat que, per contra, no hi ha hagut avenços pel que fa a l'aplicació de la llei d'habitatge.

On sí que hi ha hagut acord és en accelerar els convenis d'encomana de gestió de diverses infraestructures per part del Govern. Capella ha explicat que Transports s'ha compromès a tancar els texts abans d'un mes amb el detall de totes les actuacions perquè abans que acabi l'any ja estiguin signats els convenis i s'hagin fet les transferències econòmiques.

La consellera també ha destacat que han acordat el pagament immediat de 200 milions d'euros en compliment de la disposició addicional tercera. Capella ha destacat que la trobada ha tingut "bon clima" i ha vist "predisposició per arribar a acords a llarg termini".

La reunió s'ha produït després que Capella la demanés per carta a finals d'agost, amb caràcter urgent, davant les incidències registrades a Rodalies a l'estiu. A la missiva, la consellera xifrava en 26 les incidències en 60 dies. D'aquí que reclamés al Ministeri de Transports el traspàs integral de Rodalies, entre altres reivindicacions.

Tanmateix, Capella ha explicat que el traspàs de Rodalies no estava en l'ordre del dia de la trobada i ha concretat que això anirà "per unes altres vies de negociació". Un altre aspecte sobre Rodalies és que també han acordat millorar la resposta i comunicació de les incidències. 

Un altre element reivindicat era que es fixi un "calendari cert" sobre l'execució dels convenis d'encomana de gestió de diverses infraestructures després que al juliol s'assolís un acord per al traspàs de 914 milions d'euros per impulsar diverses actuacions pendents, com la pacificació de l'N-II, els accessos a la C-32, ai l'AP7 i l'AP2, a l'Eix Pirinenc i als intercanviadors que han de permetre la connectivitat entre Rodalies i FGC al Vallès.

Bloqueig en la llei d'habitatge

En relació amb l'habitatge, Capella ha lamentat que Transports i el Govern xoquen pel que fa a l'índex de referència de preus. Mentre que la Generalitat vol aplicar-ne un de propi, el govern espanyol insisteix a desenvolupar-ne un d'homogeni a tot l'Estat.

Tampoc s'ha avançat en la reclamació en la qual també ha insistit el Sindicat de Llogateres de Catalunya aquest dimecres, que exigia que el Ministeri publiqui immediatament la llista de municipis catalans amb mercat d'habitatge tens per poder regular el preu dels lloguers, tal com preveu la llei estatal aprovada fa quatre mesos. 

Capella també ha demanat la cessió gratuïta d'habitatges per part de la Sareb.

Comentaris
Més a Societat
Entering on the requested page Skip advertisement