ACUDAM llança un nou projecte d'inserció laboral després de l'èxit de la prova pilot

L'entitat havia detectat, en els últims anys, un increment de persones amb diagnòstic de salut mental. El projecte evidencia la importància de garantir l'accés al treball per millorar la qualitat de vida, i fa front a la manca d'alternatives que hi ha davant aquesta tendència a l'alça

Montserrat Martos, participant del projecte al seu lloc de treball al Viver ACUDAM - Foto: ACUDAM
photo_camera Montserrat Martos, participant del projecte al seu lloc de treball al Viver ACUDAM - Foto: ACUDAM

Històricament, l’entitat del Pla d’Urgell ha centrat la seva atenció en les persones amb discapacitat intel·lectual. En els darrers anys s’ha constatat en les entrevistes d’acollida un increment de persones amb un diagnòstic de salut mental. Davant d’aquest fet, ACUDAM va dur a terme l’any 2019 una prova pilot per respondre a aquesta necessitat impulsada per Rosa Morera, directora dels Serveis d’Atenció a les Persones. El projecte es va iniciar amb 5 persones al viver d’oliveres del CET ACUDAM, ja que ofereix un entorn de treball tranquil que propicia una bona adaptació laboral.

Després del primer any amb un resultat molt positiu, l’any 2021 es deixa de parlar de projecte pilot per parlar del Projecte d’atenció a persones amb diagnòstic de salut mental. El requisit principal de les persones que poden entrar a formar-ne part és que tinguin un diagnòstic de trastorn mental reconegut i tinguin les capacitats i competències adequades per dur a terme les tasques laborals requerides.

La finalitat del projecte és donar resposta a la demanda de treball de persones amb trastorn mental que tenen dificultat d’accedir a l’empresa ordinària; ACUDAM disposa d’uns recursos materials i humans que permet donar resposta a aquesta necessitat

El projecte es fonamenta en tres eixos: el laboral, el terapèutic i el d’oci, posant el focus en el primer. S’han pogut desenvolupar el laboral i el terapèutic, i en menor mesura, el d’oci, obstaculitzat per la pandèmia.

Montserrat Martos i Ruben Gassó (responsable del Viver ACUDAM)  - Foto: ACUDAM
Montserrat Martos, participant del projecte, i Ruben Gassó, responsable del Viver ACUDAM - Foto: ACUDAM

Per tal de donar una atenció de qualitat i adequada a les necessitats de cada persona, hi ha una coordinació entre els tres àmbits professionals del CET: treball social, psicologia i monitoratge. A més a més, el projecte inclou una coordinació entre la psiquiatra del CSMA del Pla d’Urgell amb l’equip de professionals de l’entitat.

Un total de 8 persones han entrat a formar part del projecte que utilitza com a recurs la inserció sociolaboral al Centre Especial de Treball ACUDAM

 

L'accés garantit al treball, una millora en la qualitat de vida

Amb aquest projectet ambé s’ha constatat que, el fet que aquestes persones amb problemàtica de salut mental puguin treballar, augmenta considerablement la seva qualitat de vida. Aquesta millora es reflecteix amb una major autoestima, un augment de l’autoconcepte de la persona, i també una millora de les relacions que la persona estableix amb el seu cercle social i familiar.

Montserrat Martos, participant del projecte en destaca "ACUDAM m'ha aportat estabilitat laboral. Aquí puc parlar obertament que he d'anar a la psiquiatra sense haver d'amagar-ho. Amb la pandèmia la gent ha pres més consciència sobre les persones amb un trastorn de salut mental, però encara hem de normalitzar molt la situació". Per la seva part, Esther Temprado, treballadora social i directora tècnica de l'USAP del Centre Especial de Treball ha exposat "un fet que demostra la consolidació del projecte és que totes les persones que han entrat a formar-ne part avui en dia continuen treballant amb nosaltres. Això ja és tot un èxit i ens esperona en un futur, sempre que puguem assumir-ho, a poder ampliar el nombre de persones que participin en aquest ".

Una resposta a l'increment de diagnòstics de salut mental

A través de la implantació d’aquest projecte i la seva consolidació l’any 2022, es podrà donar una major resposta a les necessitats socials relacionades amb la salut mental al Pla d’Urgell les quals, com s'ha evidenciat durant els últims anys, són una realitat, i que tant en l’actualitat com en un futur, es preveu que el nombre de persones afectades augmentarà. El projecte ens permet copsar la importància de la inserció laboral, però també la manca d’alternatives i de recursos que hi ha actualment en la societat per poder donar resposta a les necessitats d'aquesta realitat.

Comentaris