Els regants acorden reclamar indemnitzacions de 2.000 a 15.000 euros / hectàrea

Els regants exigiran a Jordà i Planas asseure's a la mateixa taula a la Casa Canal

Front comú dels afectats pel tancament dels canals d'Urgell i el Segarra-Garrigues, que reclamen una reunió urgent amb els afectats i entre l'executiu català i espanyol

Casa Canal de Mollerussa, la seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell
photo_camera La Casa Canal de Mollerussa, la seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

Front comú dels afectats pel tancament dels canals d'Urgell i el Segarra-Garrigues a causa de la sequera que ha deixat sense reserves el sistema d'embassaments d'Oliana i Rialb. Després de mantenir una reunió dijous a la subdelegació del govern espanyol a Lleida, aquest divendres han acordat a la Casa Canal de Mollerussa, seu de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, que les indemnitzacions que reclamaran al govern espanyol seran de 2.000 euros per hectàrea de cereal o farratge afectat, i 15.000 euros per hectàrea de fruiters.

El responsable de regadius d'UP, Jaume Pedrós, ha avisat que si al final els arbres acaben morint, les ajudes a aquest sector haurien de pujar a 170 milions d'euros per 10.000 hectàrees (17.000 euros / hectàrea )

A la reunió, on han assistit representants dels dos canals, els sindicats Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), també s'ha acordat exigir a la consellera  d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que s'asseguin a la mateixa taula a la Casa Canal per mantenir una reunió urgent amb tots els afectats i donar explicacions de la situació, segons ha explicat el president d'ASAJA a Lleida, Pere Roqué.

Preocupació pels arbres

El canal d'Urgell ja va avisar aquest dijous que amb les reserves actuals només podrien garantir un reg de supervivència per arbres fruiters durant l'estiu. Això no seria suficient per aconseguir que sobrevisquin a les elevades temperatures de les setmanes més caloroses de juliol i agost. El canal Segarra-Garrigues també ha limitat el regadiu i els pagesos asseguren que amb l'aigua d'una setmana han de passar tot el mes.

comentaris