Bategen un dels trens de Lleida-La Pobla amb el nom de Josep Vallverdú amb motiu del seu centenari

És el primer dels 25 combois del programa Lletres a Ferrocarrils que FGC dedica a una personalitat en vida, i també que ho fa fora de Barcelona

Josep Vallverdú acompanyat dels consellers Juli Fernàndez i Natàlia Garriga al tren de FGC que duu el nom de l'escriptor - Foto: Anna Berga
photo_camera Josep Vallverdú observant el nou vinil amb el seu nom i retrat al tren de FGC de la línia Lleida-La Pobla - Foto: Anna Berga

Un dels trens de la línia Lleida-La Pobla porta, des d'aquest divendres, el nom de Josep Vallverdú, coincidint amb l'any de commemoració del centenari del naixement de l'escriptor lleidatà i veí de Balaguer. El bateig del comboi es va fer ahir a l'estació de trens de la capital de la Noguera i va comptar amb la participació del mateix Vallverdú, que va traslladar el seu agraïment a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per la "curiosa iniciativa" i va desitjar, "amb el cor alegre com ningú", una "llarga vida" al tren que duu el seu nom. El bateig s'ha fet en el marc del programa Lletres a Ferrocarrils que impulsa FGC i el Departament de Cultura. El de Vallverdú és el tren número 25 del programa i el primer dedicat a una personalitat en vida.

A banda de Vallverdú, a l'acte de bateig també va participar el conseller de Territori, Juli Fernàndez, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a més del president de FGC, Toni Segarra, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i de diversos paers de la Paeria de Balaguer, entre els quals l'alcalde, Jordi Ignasi Vidal.

Josep Vallverdú i els consellers van destapar el vinil amb el nom i retrat de l'escriptor que des d'aquest divendres dona nom a un dels tres trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur de FGC.

A banda del vinil, a l'interior del comboi es pot llegir una de les frases cèlebres de Vallverdú: "Ens salvem pels mots"

L'escriptor va adreçar unes paraules de gratitud: "Estic molt agraït als qui van tenir la curiosa iniciativa del bateig i als nostres Ferrocarrils. Benvingut sigui el comboi batejat al qual, amb el cor alegre, soc el primer a desitjar llarga vida".

L'escriptor Josep Vallverdú aplaudint acompanyat d'autoritats després de descobrir el seu nom i rostre que a partir d'ara es podrà veure en un comboi de la línia Lleida-La Pobla - Foto: Anna Berga
L'escriptor Josep Vallverdú aplaudint acompanyat d'autoritats després de descobrir el seu nom i rostre que a partir d'ara es podrà veure en un comboi de la línia Lleida-La Pobla - Foto: Anna Berga

Per la seva banda, el conseller de Territori va agrair a Vallverdú "la intensa feina feta en l'àmbit de la cultura" i va destacar que el bateig del tren és el primer que es celebra amb la presència de l'autor i el primer, també, que es fa fora de Barcelona. A banda del tren de la línia Lleida-La Pobla, Vallverdú també dona nom des de finals d'abril a un dels trens de Ferrocarrils de la línia Barcelona-Vallès.

Al seu torn, la consellera de Cultura va celebrar que Vallverdú se sumi als 25 trens de Ferrocarrils que ja hi ha batejats amb noms d'autors catalans. També va afegir que l'Any Vallverdú "està sent un èxit total".

El president d'FGC, Toni Segarra, va glossar la figura de Vallverdú, del qual va afirmar que és "un dels escriptors més reconeguts de la literatura catalana, molt conegut sobretot per la seva ficció infantil i juvenil", i va afegir que el tren batejat amb el seu nom serà, a partir d'ara, un "homenatge diari" al seu llegat.

L'acte de bateig es va celebrar en el marc de les accions de commemoració de Sant Jordi organitzades per FGC conjuntament amb institucions i entitats com el Departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes.

En el marc del programa Lletres a Ferrocarrils, els últims anys s'han batejat diversos trens d'FGC amb noms d'escriptors i escriptores com Joan Fuster, Gabriel Ferrater, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Joan Brossa, Maria Aurèlia Campmany i Josep M. Espinàs, en una iniciativa conjunta amb la Institució de les Lletres Catalanes.

Foment de la lectura en català durant el trajecte en tren

El tren batejat amb el nom de Josep Vallverdú també se suma a la campanya de Ferrocarrils per fomentar la lectura en català entre les persones usuàries, que es va posar en marxa per Sant Jordi.

Aquesta unitat de tren de la línia Lleida-La Pobla ofereix la possibilitat de fer un tast de llibres durant el trajecte en tren

Així, les persones usuàries poden accedir a diferents llibres i llegir un fragment de cada títol, a través d'un codi QR col·locat a l'interior del tren i també al vestíbul d'estacions com la de Balaguer.

La iniciativa compta amb un total de 31 títols proposats per 13 editorials. Les obres, publicades els darrers anys, es divideixen en dos grans blocs segons la seva temàtica: trens o astronomia; i estan dirigides tant al públic adult com a l'infantil juvenil.

comentaris