Afrucat i la UGT demanen estudiar de fer ERTO arran de la sequera

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, atenent els mitjans de comunicació a Lleida

Data de publicació: dimarts 16 de maig del 2023, 20:09

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
photo_camera El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, atenent els mitjans de comunicació a Lleida - Foto: Anna Berga

Així doncs, representants de la UGT-Terres de Lleida, acompanyats pel secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, van mantenir aquest dimarts a la tarda una reunió de treball amb Manel Simón, director general d’Afrucat, per abordar la dramàtica situació del camp, principalment a la zona regable del Canal d’Urgell, hectàrees on es produeixen el 55% de les pomes i peres de Catalunya –cal recordar que Catalunya produeix el 73% de les pomes i peres de tot l’Estat-.

Manel Simón va afirmar que enguany a Catalunya es perdrà "un percentatge molt alt" de la producció de pomes i peres, fet que pot afectar fins a 15.000 llocs de feina dels 40.000 que actualment genera el sector. "Si la situació va com va, sens dubte i a contracor haurem d'afrontar una situació d'ERTO si volem salvar les nostres empreses i tot i així no serà suficient, necessitarem ajudes", va explicar.

De la seva part, Camil Ros, va exigir a les administracions competents "un pla de xoc immediat" que garanteixi la continuïtat dels arbres i dels llocs de feina del sector.

Ros també va emplaçar a la Generalitat a posar-se a treballar i estudiar la viabilitat dels ERTO

Ros també va plantejar un nou pla estratègic de l'aigua per poder garantir aquest bé escàs: "Solament reaccionem quan tenim la crisi a sobre, i és de vital importància anticipar-nos a les situacions sobrevingudes".

En aquest sentit, Simón també va remarcar la importància d'assegurar la supervivència dels arbres fruiters. En aquest sentit, va posar damunt la taula la possibilitat de restringir "un percentatge" dels diferents usos de l'aigua del canal, com el cabal ecològic i les aigües d'abastament per intentar assegurar la supervivència dels arbres. "Potser si obrim l'aixeta i l'aigua no cau a tanta pressió, però continuem tenint aigua, tothom serà conscient que tenim un problema", va expressar el director general d'Afrucat, que va afirmar que si els arbres no sobreviuen molts productors abandonaran els camps.

Comentaris