Les nevades dels darrers dies podrien augmentar les reserves

La CHE confirma dos regs de supervivència al canal d'Urgell amb les actuals reserves

Jaume Pedrós demana a la CHE més transparència i reclama que els pagesos puguin intervenir en la presa de decisions relacionades amb els usos de l'aigua

Moment de la reunió entre la CHE i UP

Data de publicació: dimecres 17 de maig del 2023, 18:45

Localització: Saragossa

Autor: Cedida per la CHE
photo_camera Moment de la reunió entre la CHE i Unió de Pagesos - Foto: Cedida per la CHE

Amb les reserves actuals als embassaments d'Oliana i Rialb, que són de 18 hectòmetres cúbics, es podrien arribar a garantir dos regs de supervivència als arbres fruiters del canal d'Urgell. Així ho ha confirmat la CHE al responsable de regadius del sindicat, Jaume Pedrós, qui s'ha reunit amb els responsables de l'ens després de la tractorada que van fer dimarts Unió de Pagesos (UP) davant la seva seu a Saragossa. Pedrós ha dit que se'ls ha demanat més "transparència" a l'hora de facilitar informació sobre la gestió de l'aigua per tal de millorar la planificació del regadiu.

La previsió és que després de les nevades dels darrers dies, augmentin les aportacions als embassaments i en funció de la pluviometria potser encara hi podrien haver més regs durant la campanya. "La CHE ho veu possible avui en dia", ha afirmat Pedrós, que també ha explicat que dijous, la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell ha d'acordar en el transcurs d'una junta quan es podrà fer el primer reg de supervivència.

Els pagesos troben en falta més transparència

Pedrós ha comentat que els han traslladat als responsables de la CHE el malestar dels pagesos per la poca transparència que hi ha hagut en la gestió de la crisi per la sequera.

Consideren que les actes de les comissions de desembassament s'haurien de penjar a la xarxa per poder-hi accedir

El sindicat considera que els pagesos, com a usuaris de l'aigua també haurien de poder intervenir en la presa de decisions relacionades amb les recomanacions d'usos de l'aigua. "Haurien d'anar una mica més avall i no ser tant inaccessibles", ha afirmat Pedrós, que també ha destacat que en els més de 100 anys d'història de la CHE i els 48 d'Unió de Pagesos, encara no havien mantingut mai cap reunió formal.

UP va demanar reunir-se amb la CHE el passat 20 d'abril i no ha estat fins aquest 17 de maig que ho han pogut fer, casualment després de la tractorada a les portes de la institució

Amb relació a les mobilitzacions que han començat per demanar ajudes per la sequera, Pedrós ha dit que no les aturaran mentre els governs català i espanyol no es "mullin" i diguin quines quantitats econòmiques els pertoca als pagesos afectats. "Volem tancar el tema i que els pagesos quedin contents sense que hagi de plegar ningú", ha conclòs.

comentaris