Agramunt, Alpicat, Bellpuig i Mollerussa lideren la recollida i reutilització de roba usada

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, ha recollit 140 tones de tèxtil usat a la província de Lleida durant el 2019, un  registre que representa un augment del 13% respecte l’any anterior, que es van recollir 123 tones.

Un usuari diposita roba en el contenidor d'Humana
photo_camera Un usuari diposita roba en el contenidor d'Humana

El balanç que ha presentat l'organització Humana Fundación Pueblo para Pueblo, reflecteix que l'any 2019 es van recollir a la demarcació de Lleida 140 tones de roba usada, un 13% més que l'any anterior, que la xifra es va situar en les 123 tones. En l'informe també es destaca que Mollerussa va ser el municipi que més roba va recollir, prop de 43 tones, seguida de Bellpuig amb 15,5 tones i, Agramunt en va generar 12,7, i Alpicat 11,1 tones. La Fundació Humana recupera la roba usada en una vintena de municipis.

Les peses reutilitzades en les botigues d'HumanaLa recollida selectiva de tèxtil, representa la major part dels articles que recull l'organització social, però també es dipositen en els contenidors, calçat, complements i el tèxtil de la llar, un servei gratuït que permet una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge, i un important estalvi pels municipis adherits.

Les tones recuperades per la Fundació a la província equivalen a 314.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic 

La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l'any passat van representar un estalvi de 123 tones de CO₂ a l'atmosfera. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada quilo de roba recuperat i no incinerat es deixen d'emetre 3,169 quilos de CO₂.

L'organització Humana  Fundación Pueblo para Pueblopromou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia,

El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 quilos  de tèxtil recollits

Manipulació de la roba recollida per HumanaEls recursos obtinguts per Humana Fundacion es destinen a projectes socials,que afecten a 2,5 milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Durant aquest període, la Fundació ha destinat més de 31 milions d'euros per a la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions de cooperació.Els reptes per al 2020 de Fundació Humana a Catalunya

El primer dels objectius de Fundació Humana a Catalunya és augmentar el nombre de punts de recollida a l'espai públic per a facilitar-ne les donacions i millorar els registres de la recollida selectiva del residu tèxtil el 2020.

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), els residus tèxtils representen el 4,11% del total de residus municipals (163.478 tones el 2018). Els gestors autoritzats a Catalunya van recuperar 19.051 tones de residu tèxtil municipal, és a dir: només se'n recull l'11,7%. Aquestes dades representen uns costos directes per a les administracions públiques d'uns 29 milions d'euros anuals.

Cada català genera 22 quilos de residus tèxtils anualment però només se'n recuperen selectivament 2,5 quilos, la resta són residus tèxtils generats que van a parar a la fracció resta (i posteriorment a un abocador) 

Les peses reutilitzades en les botigues d'HumanaEl segon gran objectiu per al 2020 és que el sector disposi d'un sistema homogeni d'informació que permeti conèixer de manera transparent quan residu tèxtil es recupera, es reutilitza, es recicla o s'elimina a Catalunya.

La transparència en la traçabilitat en tota la cadena de valor és fonamental, com també ho és explicar clarament la destinació dels diversos fluxos de residus, assegura la responsable d'Humana, l'existència d'indicadors fiables és clau per al funcionament i la credibilitat del sistema, també per oferir confiança a la ciutadania. 

Comentaris