Agricultura valora en 11 milions d'euros els ajuts per pal•liar els danys agraris i pesquers del temporal

Les zones més afectades pel temporal Glòria han sigut el Delta de l'Ebre, la zona del Baix Ter i l'horta de la llera de la Tordera

Reunió del consell de direcció del Departament d'Agricultura
photo_camera Reunió del consell de direcció del Departament d'Agricultura

Aquest dilluns el consell de direcció del Departament d'Agricultura s’ha reunit de manera extraordinària a Amposta per analitzar la situació sobre el terreny. Al matí la consellera Teresa Jordà s’ha reunit amb afectats a Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i Amposta i a la tarda ho ha fet amb representants de regants, arrossaires, muscleres, consells comarcals, ajuntaments i sindicats agraris.

Les visites a zones afectades pel temporal i les reunions han permès analitzar de manera més detallada els danys i decidir ja algunes de les mesures que es portaran a terme. A banda de la valoració econòmica dels 11 milions d’euros que es concretarà a través de línies d’ajuts i préstecs tous, els responsables del Departament també han anunciat que es constituiran de manera immediata unes taules tècniques amb representants del sector que permetran quantificar de manera més exhaustiva els danys en funció dels cultius.

Reunió de la consellera Teresa Jordà amb els responsables dels sectorsLa consellera Teresa Jordà ha explicat que totes aquestes reunions han servit per ratificar que hi ha d’haver accions d’immediatesa absoluta, que algunes  ja s’estan duent a terme, i partir d’aquí desplegar-ne d'altres a curt i mig termini. Moltes de les accions que afecten el Delta es tractaran a la Taula de Consens de l’Ebre en l'àmbit de Govern. Jordà ha volgut defensar el sector primari a l’Ebre perquè té un rol importantíssim i representa el mateix batec del sud del país, i evidentment, des del Departament el defensarem a capa i espasa”, ha afegit Jordà.

També ha explicat que ja s’estan executant les primeres accions de neteja del fons marí atès que hi ha molt material arrossegat pel temporal. Per a Jordà, ara la principal prioritat és que es pugui sortir de nou a treballar al mar amb les màximes garanties i detectar tots els danys que un cop passada la tempesta es vagin evidenciant.

Afectació del temporal Glória al litoral català

Ebre, Tordera i Ter: les zones amb més afectació agrícola i pesquera

Al Delta de l’Ebre, el temporal va afectar 3.330 ha de cultiu d’arròs. També hi ha 35 muscleres malmeses de les badies del Fangar i els Alfacs (31 muscleres del Fangar i 4 dels Alfacs). La crescuda del Ter va inundar unes 12.000 ha de sòl agrícola a la zona del Baix Ter, sobretot de cereal i pomera. A la llera del riu Tordera hi ha 326 ha de conreu afectades a Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. Els conreus més danyats són l’enciam, la patata, la civada i l’escarola.

El temporal també ha malmès 78 ha de sòl agrícola del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els principals cultius afectats són l’enciam, la col, la coliflor i la bleda. A més la pluja també ha fet malbé camins al conjunt del territori que dificulten l’accés a les zones de conreu.

comentaris