19.01.2022 |
Territoris.cat

Agroseguro estima en uns 20 milions d'euros els danys de la pedregada de dimarts

La consellera Teresa Jordà, durant una visita a un finca de nectarines afectada de Soses, ha explicat que Agricultura també està avaluant les pèrdues de la pedregada i que les donarà així que disposin de les dades, l'afectació és molt important i al marge de les pèrdues al camp, també comportarà una repercussió econòmica molt greu als municipis ja que en patiran les conseqüències les cooperatives i centrals
La consellera Teresa Jordà, visita una finca afectada a Soses
La consellera Teresa Jordà, visita una finca afectada a Soses
Agroseguro estima en uns 20 milions d'euros els danys de la pedregada de dimarts

Agroseguro ha iniciat els peritatges a les finques afectades per la pedregada de dimarts al vespre que va afectar diferents municipis del Segrià. Segons les primeres estimacions. L'asseguradora quantifica en uns 20 milions d'euros les indemnitzacions que haurà d'abonar als pagesos afectats i el cultiu més afectat és la fruita de pinyol, segons ha explicat el responsable de la companyia a Catalunya, a partir dels primers peritatges efectuats.

Detall d'unes nectarines afectades per la pedregada en una finca de Soses, el 18 de juny del 2020. (Horitzontal)El director territorial d'Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana considera que es tracta de la pitjor pedregada a la zona des del 2015, tot i que també se'n van produir de similars els anys 20109 i 2013. La diferència és que aquelles van tenir lloc entre juliol i agost quan ja s'havia recollit un volum més important de producció, mentre la de dimarts va caure en un moment en què encara hi ha molta fruita als arbres.

Jordà preveu una afectació econòmica molt important al territori

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà, durant una visita a un finca de nectarines afectada de Soses, ha explicat que Agricultura també està avaluant les pèrdues de la pedregada i que les donarà així que disposin de les dades. Tot i això, Jordà ha dit que l'afectació és molt important i que al marge de les pèrdues al camp, també comportarà una repercussió econòmica molt greu als municipis ja que també en patiran les conseqüències les cooperatives i centrals, així com la contractació ja que serà necessària menys mà d'obra de la prevista en l'inici de la campanya.

La pedregada ha afectat el triangle d'or de la fruita de pinyol, ja que la zona afectada és la principal productora de fruita de pinyol del país

La consellera Teresa Jordà, visita una finca afectada a SosesJordà ha demanat a Agroseguro que agilitzi al màxim els peritatges a les finques i també ha assegurat que el Departament vetllarà perquè aquests es facin de forma correcta, com no podia ser d'una altra manera, ha puntualitzat.

La pedregada ha afectat municipis com ara Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona, Gimenells i el Pla de la Font, Alcanó i Sarroca de Lleida. Segons el primer balanç d'Agricultura, ha afectat unes 9.418 hectàrees de cultius agraris, 5.982 de les quals corresponen a fruita dolça, majoritàriament a préssecs i nectarines, però també ha provocat afectacions en 3.436 hectàrees de cereal, tant d'estiu com d'hivern. Els danys han estat elevats, de l'ordre del 40 al 80% en general i del 80 al 100% en les zones amb més intensitat de pedra, com és el cas d'explotacions dels municipis de Torres de Segre i d'Alcarràs.

Agroseguro estima en uns 20 milions d'euros els danys de la pedregada de dimarts
comentaris