Reportatge

Aitona Gourmet: Anar fins a les arrels per decidir cap a on anem

Aitona Gourmet neix com un tribut a les arrels i la qualitat, i ho fa amb un clar objectiu: donar a conèixer al món la dolçor inigualable de la fruita de les terres de Lleida
Territoris_digital
photo_camera Una de les activitats estrella d'Aitona Gourmet és la passejada d'una hora i quart pels camps de fruiters florits - Foto: Territoris

Tot va arrencar del convenciment d'un fill d'Aitona, nascut en el si d'una família pagesa, els Benet, qui tenia el viu record de menjar la fruita més deliciosa acabada de collir dels arbres en la seva infància. No disposat a acceptar que aquestes delícies —com és el paraguaià— fugissin a altres països d'Europa i el món, mentre a Catalunya es menjava fruita d'importació, va fundar Aitona Gourmet. Amb aquest projecte, no només pretenia que Lleida i Catalunya es quedés amb una de les majors delícies que li oferia la terra, sinó que la resta del món també pogués conèixer el seu incomparable sabor.

Enfocats a rescatar i també en compartir les majors riqueses gastronòmiques que els oferia la terra, Aitona Gourmet va néixer l'any 2021 com a comercialitzadora de fruita selecta. Però la cosa aviat va agafar volada; Aitona d’Agricultura, la primera fase del projecte, va donar el tret de sortida al somni lleidatà, subministrant la fruita més fresca i deliciosa a la companyia. Amb molt poc temps, la gamma de productes es va ampliar per incorporar olis, formatges artesanals i altres delícies de km 0. La resposta del públic al seu debut va ser rotunda, confirmant la demanda latent de productes de proximitat i de qualitat.

D'aleshores ençà, el catàleg d'Aitona Gourmet no ha parat de créixer, i ho ha fet des dels principis de l'autenticitat i d'immediatesa —un caprici merescut no cal que es faci esperar—, que permet dur-te a la taula, siguis on siguis, les delícies pròpies d'antany —productes artesans fets "com es feien abans", diuen— en 24 hores.

Territoris_digital-1
L'Anna i la Vanessa són part fonamental de l'ànima del projecte d'Aitona Gourmet - Foto: Territoris

Per expandir la seva oferta de productes alhora que complien amb aquestes exigències de qualitat, l'Anna i la Vanessa, part fonamental de l'ànima del projecte, van explorar els entorns d'Aitona a la recerca de bons candidats que poguessin completar el catàleg. És així com van apostar per la Cooperativa del Camp de Cervià, que produeixen un oli excel·lent sota la premissa màxima de qualitat. I és que així són els companys de viatge d'Aitona Gourmet: ferris seguidors de la filosofia del "menys és més"; contràriament al que es podria pensar, la companyia no busca aliar-se amb grans empreses: si un és un bon formatger, defensen, hauria de fer al voltant d'uns 100 formatges a l'any, i no pas un milió. De la mà del curós treball artesanal i visió dels seus socis, la companyia ha arribat així a abraçar més de 150 referències -i creixent- de producte lleidatà.

DIGITAL -020_JVF1378_©Jordi Vinuesa
La campanya de la floració atreu visitants d'arreu del món, des de la resta de Catalunya fins al Japó, a la recerca d'estampes tan belles com fugisseres - Foto: Jordi Vinuesa

Fer del que és fugisser una experiència perdurable

Mentrestant, amb la passió per la terra com a motor, el projecte ha anat creixent fins a abordar múltiples àmbits que van més enllà de la comercialització de fruita, amb un vessant pràcticament sociocultural, a través d'activitats relacionades amb el coneixement i el gaudi de l'entorn com són les passejades per la floració dels camps, tota una oportunitat per conèixer i relacionar-se amb el patrimoni natural d'una forma nova.

I és que una de les grans apostes que ha situat Aitona al mapa del món, és la campanya de la floració que, de forma breu i intensa, atreu visitants d'arreu del món, des de la resta de Catalunya fins al Japó, a la recerca d'estampes tan belles com fugisseres i de noves formes de turisme sostenible. La gran tasca i determinació d'empreses com Aitona Gourmet, unides a l'empenta i visió de l'alcaldessa del municipi del Segrià, Rosa Pujol, han fet d'Aitona un destí únic on viure experiències immersives que fusionen tast i turisme, permetent als curiosos i visitants a la zona conèixer els vins, olis i formatges locals, protagonistes inconfusibles d'aquesta oda a la terra.

Una de les activitats estrella d'Aitona Gourmet és la passejada d'una hora i quart pels camps de fruiters florits, de la mà d'un dels pagesos de la casa, que culmina amb el tast dels espectaculars vins d'autor del celler Castell d'Encús, acompanyat d'un enòleg i d'un maridatge amb els productes locals de la botiga, com poden ser formatges i olis. També cal destacar-ne el trencador 'brunch' que ofereixen de productes locals en l'incomparable marc rosat dels camps d'Aitona. Sovint, aquestes experiències es completen amb passejos en bicicleta i experiències personalitzades diverses, també per a empreses.

Foto cedida per Aitona Gourmet
Aitona Gourmet ofereix experiències immersives que fusionen tast i turisme - Foto: Cedida 

A més a més, des de l'any 2022, l'empresa compta també amb la seva pròpia cirera, vinguda dels camps de la zona del Baix Segre, un esclat de sabor encarnat en una cirera gran, cruixent i, evidentment, boníssima; així com de les figues prèmium d'Alguaire.

Aquestes experiències úniques vinculades al sabor i la terra es desenvolupen al voltant de 50 Has, que no deixen de créixer progressivament. La idea d'Aitona d’Agricultura és continuar creixent en números, també pel que fa als 1.200.000 kg que produeixen anualment, però sense perdre mai de vista els principis que van inspirar aquesta aventura, heretats de l'àvia de la família, Carme Ferran. Les coses ben fetes, l'anhel de viure de la terra de forma sostenible, sembrant i recollint tot el que ens dona com un pacte infal·lible, digne i amb molt de futur, ha dut l'empresa a obrir-se un nínxol de mercat molt potent a Barcelona, on cada cop la gent valora més la qualitat de la seva fruita. Tota una tasca que va més enllà de la producció i del comerç, que ens convida a anar fins a les arrels per mostrar-nos d'on venim i marcar-nos el camí cap al futur que volem.

Comentaris