Alerta al camp lleidatà: els pagesos no troben temporers a l'estiu

En una bona campanya, com la que es preveu enguany, es necessiten uns 30.000 treballadors 
Temporers en una explotacio de Lleida. Foto: Territoris
photo_camera Temporers en una explotacio de Lleida. Foto: Territoris

Unió de Pagesos reclama al govern espanyol que posi en marxa un pla pilot perquè persones amb situació irregular residents a Catalunya puguin obtenir permisos excepcionals de feina per treballar a la campanya de la fruita. Això, davant les dificultats que el sector ja s'està trobant per contractar temporers. Per una banda, perquè arriba gent sense papers que no poden contractar, però també perquè treballadors que tenien en anteriors campanyes i que tenen l'obligació d'avisar-los els diuen que no. A més, també denuncien que treballadors amb papers s'estan trobant amb dificultats administratives per renovar la seva situació. En una bona campanya, com la que el sindicat preveu enguany, fan falta uns 30.000 treballadors al camp.

L'organització agrària ha explicat la previsió per a l'actual campanya de la fruita i les necessitats del sector en una roda de premsa que s'ha celebrat a la seu d'UP a Lleida i que ha comptat amb les intervencions del responsable de Temporers, Jaume Pedrós; el responsable de Fruita Dolça, Jaume Gardeñes, i el responsable de Sectors Agrícoles, Miquel Piñol.

Pel que fa a la campanya, Unió de Pagesos preveu una "bona campanya" amb una "bona producció", tot i que hi ha algunes varietats que encara arrosseguen els efectes de la sequera que veuran minvades les seves produccions. És el cas, per exemple, de la pera, que se'n collirà menys degut als "malts quallats per falta de floració", ha explicat Gardeñes.

Pel que fa al personal, Unió de Pagesos alerta que cada vegada resulta més difícil trobar persones per cobrir la campanya agrària en l'escenari actual de reducció de l'atur fins al 9,5%, la taxa més baixa dels darrers 16 anys. Expliquen que hi ha treballadors d'anteriors campanyes que prefereixen treballar en altres sectors més estables.

De moment, el sector ja s'està trobant amb aquesta falta de personal, una situació que es pot agreujar en el pic màxim de feina, durant la segona quinzena de juliol, quan en una bona campanya fan falta uns 16.000 treballadors al camp. En el conjunt de la campanya se'n necessiten 25.000 en un any normal i 30.000 en un de bo.

Un problema que estant tenint els productors és la dificultat per poder contactar amb treballadors d'anteriors campanyes. Hi estan obligats, però hi ha treballadors que no contesten i això provoca que hagin de buscar personal alternatiu a les vigílies de collir.

A banda, Unió de Pagesos denuncia que s'estan trobant "molts temporers" amb els permisos de treball a punt de caducar amb problemes per renovar els papers. "Ens trobem que tant les administracions d'estrangeria i la Policia Nacional no donen hores ni cites i aquesta gent pateix un estrès", afirma Gardeñes, que exigeix un "increment de personal" en aquests llocs per poder facilitar aquestes renovacions d'una manera "tranquil·la".

D'altra banda, el sindicat celebra que s'ha pogut augmentar la contractació en origen i diu que enguany arribaran a Catalunya 1.590 persones contractades per treballar a la campanya de la fruita, la majoria de les quals treballaran en centrals fructícoles.

Comentaris