Temen que l'autoproveïment alimentari decaigui per sota de l’actual 40% si no poden regar

Els regants critiquen que el Govern sigui més restrictiu amb el sector agrari que amb l'industrial i l'esbarjo

Demanen que s’implementi ja una Taula de l’Aigua de Catalunya que compti amb la participació de tota la societat civil

Operaris de la Casa Canal construint una tanca per retenir l'aigua al canal d'Urgell ©Oriol Bosch
photo_camera Operaris de la Casa Canal construint una tanca per retenir l'aigua al canal d'Urgell - Foto: Oriol Bosch

La Junta Directiva de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants va demanar aquest dissabte al Govern que s’implementi ja una Taula de l’Aigua de Catalunya per establir les bases del futur Pacte Nacional de l’Aigua contemplat en l’acord de pressupostos. En un article d’opinió, els regants consideren aquest instrument com una “peça clau per evitar repetir en un futur” la situació actual, “que denota que des de la darrera gran sequera del 2008 no hem après res”. L’Associació de Comunitats de Regants ha criticat que la Generalitat sigui més restrictiva amb el sector agrari que amb l’industrial i amb l’esbarjo, i més quan la producció agrària no arriba a cobrir el 40% de les necessitats alimentàries de Catalunya.

Des de l’associació, remarquen que l’ús de boca és prioritari, però afegeixen que per darrere d’ell hi ha d’anar el sector agrari i no pas l’industrial

Els regants reclamen que la taula compti amb participació de tota la societat civil i tingui “mires amples” per donar resposta als episodis de sequera. “I és precisament ara quan s’ha de posar en marxa, per prevenir situacions futures que sens dubte es produiran pels efectes del canvi climàtic”, han afegit.

En aquest punt, han criticat que les darreres mesures que ha pres el Govern “penalitzen greument el sector agrari, i especialment el regadiu”, i per contra, es mostren “molt menys restrictives pels sectors industrials i inclús pels d’esbarjo”, i han citat la possibilitat de reomplir les piscines comunitàries a l’estiu.

“El regadiu és sinònim de producció d’aliments, i si no podem produir perquè no podem regar, el nostre grau d’autoproveïment alimentari decaurà per sota de l’actual 40% i això comportarà més importacions, amb les consegüents afectacions al canvi climàtic”, han argumentat.

Comentaris