El bisbe de Solsona, Xavier Novell ha presentat la seva renúncia al càrrec al·legant motius 'estrictament personals'

Novell ha presentat la dimissió davant del Sant Pare i del govern pastoral de la diòcesi de Solsona, i el sant pare ha nomenat el bisbe de Vic, Romà Casanova, administrador apostòlic de Solsona durant la seva vacant
El bisbe de Solsona Xavier Novell beneeix la rèplica de la Mare de Déu de la Cabeza.
photo_camera Xavier Novell en la festa de la Mare de Déu de la Cabeza de Vila-sana @Territoriscat

Segons el Codi de Dret Canònic "el bisbe diocesà que per malaltia o per una altra causa greu esdevingui menys idoni per a complir el seu ofici és pregat vivament que presenti la renúncia" amb aquest cominicat ha anunciat la diòcesi solsonina la renúnicia del bisbe Xavier Novell. El comunicat de la diòcesi de Solsona, afegia que Novell ha pres la decisió "després d'un període de reflexió, discerniment i d'oració"

Novell ha presentat la dimissió davant del Sant Pare i del govern pastoral de la diòcesi de Solsona, i el sant pare ha nomenat el bisbe de Vic, Romà Casanova, administrador apostòlic de Solsona durant la seva vacant

A finals del 2010, Novell va ser nomenat bisbe a l'edat de 41 anys en substitució de Jaume Traserra, que va renunciar al càrrec després de complir els 75 anys. Es convertia així en el bisbe més jove de Catalunya.

El Bisbe Xavier Novell en la festa de Sant Blai a Castellnou de SeanaDurant els més de deu anys que ha estat al capdavant del bisbat de Solsona, Novell ha fet diverses declaracions controvertides que han provocat el rebuig i la denúncia de diversos col·lectius LGTBI. Un dels casos més mediàtics va tenir lloc el 2017 després que Novell vinculés l'homosexualitat amb "l'absència d'una figura paterna". A causa d'aquestes polèmiques declaracions, Novell va haver de sortir escortat pels Mossos d'una missa a Tàrrega i l'Ajuntament de Cervera el va declarar persona 'non grata'.

En relació amb el procés independentista català, Novell també ha protagonitzat polèmiques contradictòries. D'una banda, l'any 2013 va prohibir als capellans de Solsona que toquessin les campanes per la Via Catalana amb motiu de la Diada de l'11 de setembre. De l'altra, l'any 2014 va fer una crida perquè els feligresos votessin en la consulta del 9-N.

Novell va assegurar que l'avortament és el genocidi més greu i terrible de la humanitat, i encoratjava a promoure iniciatives per ajudar les embarassades pressionades per la família, metges o elements externs a avortar i també reclamava que es posés fi a l'avortament al país

D'altra banda, el mes d'abril passat, l'entitat LGTBI La Cugula de Solsona va iniciar una recollida de signatures en contra dels discursos "homòfobs i misògins" del prelat i en van aconseguir recollir al voltant de 300.

Comentaris