La brama del cérvol ja es pot admirar al Pirineu des d'aquest cap de setmana

Com observar la brama del cérvol? Els experts ens ofereixen pautes d'actuació per gaudir d'aquest fascinant fenomen de forma segura i sense malmetre la tranquil·litat de l'espècie

Un cérvol durant la brama

Data de publicació: divendres 15 de setembre del 2023, 11:04

Localització: Barcelona

Autor: Jesús-Pau Vázquez Vilardell / Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
photo_camera Un cérvol durant la brama - Foto: Jesús-Pau Vázquez Vilardell / Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Aquest cap de setmana s'obren els punts d'informació per donar a conèixer la brama del cérvol al Parc Natural de l'Alt Pirineu i al Parc Natural del Cadí-Moixeró, així com a les reserves nacionals de caça de l'Alt Pallars, Boumort i el Cadí. A través d'aquest servei s'ofereixen pautes d'actuació per observar aquest fenomen de forma segura sense malmetre la tranquil·litat de l'espècie, afavorint així l'ecoturisme i la seva desestacionalització.

La brama del cérvol és la manifestació del zel d'aquesta espècie, un espectacle natural que té lloc des de mitjan setembre a mitjan octubre

Els cérvols cerquen les femelles i bramen de manera espectacular, especialment a primera i última hora del dia, intentant atreure el màxim nombre de femelles.

Al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la Reserva de Nacional de Caça de l'Alt Pallars s'han habilitat tres punts d'observació gratuïts a les Ares, Alós d'Isil i Cerbi, que estaran oberts en cap de setmana des del 16 de setembre fins el 15 d'octubre. Els punts d'observació disposaran d'informadors i material òptic des de trenc d'alba fins a les 11 hores i de 17 hores fins al vespre.

Així mateix, els guies intèrprets acreditats del Parc Natural de l'Alt Pirineu fan acompanyaments, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l'experiència amb intensitat i seguretat. Així mateix, a la Reserva Nacional de Caça de Boumort hi haurà un punt d'informació al Mirador de Fites que estarà operatiu els dies 16, 17, 23, 24, 25 i 30 de setembre, i 1, 7, 8, 12, 23, 14, i 15 d'octubre.

D'altra banda, al Parc Natural Cadí-Moixeró i la Reserva Nacional de Caça del Cadí, al Berguedà, s'ha habilitat un servei gratuït d'acompanyament a l'observació de la brama del cérvol. Així, hi haurà dos punts d'observació al xalet del coll de Pal i a Castellar de n'Hug. Allà, educadores ambientals posaran al servei dels visitants coneixements, material pedagògic i òptic perquè tothom que s'hi apropi pugui gaudir d'aquest fenomen natural amb respecte per l'animal i el seu entorn.

Comentaris