Deportació de la família Rahmatinia

Comunicat de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Lleida

La Comissió de Drets Humans i Estrangeria de l'ICALL condemna la deportació de la família Rahmatinia duta a terme pel Ministeri de l'Interior en contra del criteri de l' ACNUR

La Comissió de Drets Humans i Estrangeria del Col·legi de l'Advocacia de Lleida, davant la trista notícia de la deportació injustificada de l'activista kurd-iranià Mohammad Rahmatinia, la seva dona embarassada i el seu fill menor després que el Ministeri de l'Interior espanyol no haguí admès a tràmit la seva sol·licitud d'asil, volem manifestar el més profund malestar amb les autoritats espanyoles que han de vetllar per la protecció dels drets fonamentals. 

Feia 13 dies que Rahmatinia i la seva família estaven retinguts a la sala d'inadmissió d'entrada de l'Aeroport Josep Tarradellas-EI Prat a l'espera de la resolució, havent sol·licitat protecció internacional, en ser membre del Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran i haver participat activament en el moviment Dona-Vida-Llibertat sorgit arran de l'assassinat de la kurda Masha Amini. A més, la família Rahmatinia són de confessió cristiana evangelista, perseguida a l'Iran. 

L'activista havia manifestat la seva por a ser deportat a l'Iran per la possibilitat que se'l condemni a la pena de mort o que sigui víctima de desaparició, ja que alguns dels seus companys de partit han estat empresonats i no s'han tingut notícies seves des de fa mesos. 
Per tots aquests motius, comptava amb un informe favorable de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) en relació amb la seva petició de protecció internacional, i el company de l'ICAB, Jordi Naya, havia presentat una petició de mesures cautelaríssimes a l'Audiència Nacional que ha estat rebutjada pel tribunal. 

Diverses entitats de defensa dels drets humans van assenyalant el desemparament als sol·licitants d'asil kurds per part de les autoritats dels diferents Estats de la Unió.

Com indica la Comissió Catalana d' Ajuda al Refugi (CCAR): "La població kurda a l'Iran pateix una persecució generalitzada, juntament amb altres minories ètniques al país, i els activistes kurds com en Mohammad són arbitràriament detinguts i jutjats al·legant falses premisses de seguretat nacional, com denuncien organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch. Aquesta situació de persecució que pateix la població kurda, no només a l'Iran sinó a la regió en la seva totalitat, força moltes persones a fugir i cercar protecció internacional. La situació que han viscut en Mohammad i la seva família no és un cas aïllat. Tot i les pors fundades a ser perseguits, els sol·licitants d'asil kurds es topen amb una situació de desprotecció alarmant a Europa, com bé demostra el cas d'en Mohammad i la seva família. En els últims anys, activistes kurds han estat deportats de Dinamarca, Alemanya, França o l'estat espanyol a països on estan en risc de patir tortures o altres formes de tractes cruels, inhumans o degradants com l'Iran, Turquia, Síria, o l'Iraq." 

Per tot això, des de la Comissió de Drets Humans i Estrangeria de l'ICALL condemnem la deportació de la família Rahmatinia duta a terme pel Ministeri de l'Interior en contra del criteri de l' ACNUR, exigim explicacions i sobretot rectificacions en aquesta política d'asil contrària al principi de no devolució i a la protecció dels més elementals drets fonamentals com són el dret a la vida i a la integritat física i moral. 

Comentaris